0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Soldaterdrengen, der blev klogere

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den nigerianske forfatter og politiske aktivist Ken Saro-Wiwa opnåede en sørgelig verdensberømmelse i 1995, da militærstyret i hans land fik ham dødsdømt og henrettet, trods omfattende internationale protester og diplomatiske sanktioner.

Nu, seks år senere, kan man lære ham rigtigt at kende på dansk som forfatter og ikke bare som et navn i nyhedsstrømmen. En enkelt novelle har været tilgængelig før, men nu er hans vigtigste roman, 'Sozaboy', udkommet på forlaget Hjulet, der gør en prisværdig indsats for at vise, at der findes anden litteratur end den eurocentriske og den selvtilstrækkeligt amerikanske.

Den danske titel på bogen er 'Soldaterdreng', og det er en nøjagtig gengivelse af originaltitlen. Saro-Wiwa skrev nemlig bogen på hvad han selv kaldte 'rotten English', en skriftsproglig efterligning af det engelske talesprog, man kan høre i Nigeria - fuldt af muterede engelske gloser og direkte oversættelseslån fra de lokale sprog.

Oversætteren, Finn Holten Hansen, har været på en svær opgave og løst den udmærket ved at forme et dansk, der også er lidt 'råddent' i syntaksen, men ikke i retskrivningen, og meget enkelt i sit ordvalg. Nogle af de mest brugte gloser er bibeholdt - og forklaret i en ordliste på sidste side.


Med denne antydning af fremmedhed og med de udvalgte ords lokalkolorit kommer historien om 'soldaterdrengen' klart og tydeligt igennem på dansk.

Han hedder Mene, han er ganske ung og i gang med at uddanne sig til lastbilchauffør på den nigerianske måde: først lærer man at køre ved at bestikke sig til et job som chaufførmedhjælper, og så får man et kørekort ved at bestikke en embedsmand.

Men en borgerkrig bryder ud i landet - virkelighedens forlæg er Biafrakrigen i slutningen af tresserne - og Mene lader sig hverve til den side, som hans landsbyhøvding holder med. Den anden side er naturligvis 'fjenden', men da Mene bliver taget til fange, og fjenden opdager, at han kan køre bil, bliver han indrulleret i fjendens rækker og har det egentlig bedre der.

Men det meste af tiden bruger han på at lede efter sin mor og sin unge kone med de smukke bryster, som han lige var blevet gift med... for han opdager, at alle er flygtet fra hans landsby, der ligger øde og ødelagt hen.


Netop på grund af Menes utrolige naivitet og relative ukuelighed bliver billedet af borgerkrigen skærende grelt. Unge mænd i alle lande har til alle tider været lette at narre med propaganda og flotte uniformer, og til alle tider har de høstet bitter viden ved de fronter, de kom til.

Historien er ikke specielt afrikansk. Den kunne have udspillet sig i Tyskland under Trediveårskrigen eller på Balkan for ikke længe siden, og noget typisk ved bogen er, at krigsmagerne - her personificeret ved en mystisk plattenslager, der bærer det sigende navn Manmåleve og forstår at manøvrere i enhver situation med livet og profitten i behold - har så rigeligt med soldaterdrenge at øse af i de landdistrikter, hvor hverken den forlængede skolegang eller den direkte tv-dækning af krigens tåbelighed er nået ud.

Forlaget udsender bogen i sin række af 'varme romaner' - litteratur fra de varme lande - og den passer til betegnelsen. Nogle steder varmer den hjertet, andre steder skolder den sjælen. Den er troværdig på begge måder.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce