0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skjult skat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Denne roman er nem at læse, men den er svær at anmelde. Den kredser omkring en identitet og når da også frem til et svar eller mål, men da dette er en hemmelighed for bogens fortæller, bør læseren blive lige så overrasket, som han bliver det.

Frederik sættes på en vigtig mission. Han skal som et offer, et sonoffer, drage på en farlig rejse fra Hamburg gennem Polen til Riga. Og det midt under den kolde krigs tid.

»Hans far var en dårlig jøde. Han havde giftet sig med en ikkejødisk kvinde og avlet sin søn sammen med hende. Han havde forrådt sin historie, tro og sine rødder«.

Forfatteren Frederik Westberg ser strengt på det jødiske. Han har tidligere udgivet den barsk effektfulde novellesamling 'Nådens felt' og kommer nu med romanen 'Skæbnen på jiddisch'.


Frederik besøger først sin onkel i Hamburg og træffer en fanatisk jødisk kreds. Den dyrker den jødiske Kabbala, en hemmelig lære, hvorigennem verdensordenens skjulte mening og Guds nærhed skal kunne fattes.

Den ubeskrevne Kabbala skulle jo ikke findes, men nu går sagnet om en okkult og hemmelig instruks fra Den Uskrevne Kabbala. Den findes skjult i Riga og har igennem hundreder af år været i Frederiks families eje.

Under dække af at være en øjenspecialist, der skal konsultere en kollega, går Frederik så i gang med sin skæbnesvangre opgave: at erobre den kostbare skat. Han øjner rænker og forfølgere overalt, og sælsomme ting sker da også.

Hans uskyldige dækhistorie viser sig at rumme politisk sprængstof. Og skatten er måske blot et påskud til menneskesmugling? Frederik får sin sag for, møder i Riga en meget smuk pige, forelsker sig, så man mindes ordsproget: Hvis lykken kommer, så giv den en stol.

Men lykken vil alligevel ikke blive. Ydre intriger udvikler sig, og de skal tjene en lære om noget indre, der måske knytter sig til Kabbalaens visdom. Vend mod dit indre dit blik!

Frederik havde båret på falske forestillinger, nu tvinger skæbnen ham til at acceptere en anden sandhed, en anden identitet. Fra et offer kan han måske blive en hævner! Men derom ellers ikke et ord.

Frederik Westberg skriver et pænt, gammeldags sprog, men hans indre anliggende er noget indviklet, religiøst, sjæleprøvende. Bogen slår ikke så hårdt som hans novellesamling og henvender sig måske især til de læsere, som har sans for jødisk mystik.