0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Små firkanter

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den gennemgående manér i disse tekster er firkanten. En lille blok prosa, fra fem linier til en side, så lidt luft, og så en ny firkant, et kvadrat eller et rektangel. Man kan næsten høre skribenten krydse fingre og håbe der sker noget i mellemrummene mellem firkanterne. Det gør der ikke for tit.

Ofte er der så få firkanter, at den samlede tekst ikke kommer meget over en side eller to. Måske er det derfor, det er en tekst på hele ti sider, uden firkanter, der har gjort mest indtryk på mig, en måske lidt gammeldags portrætnovelle om en ung ensom kvinde.

Dens blanding af realisme og stilisering er forbløffende sikker. Forfatteren, Henriette Møller, 25 år, præsenterer sig som elev på forfatterskolen. Det samme gør den tre år ældre Nina Søs Vinther, hvis surrealisme afkræver respekt.

Af de to glimrende bidrag kan man dog ikke slutte, at forfatterskolens bidragydere hæver antologiens samlede niveau. Nogle af bogens tyndeste, mest eftersnakkende bidrag kommer fra folk med samme skole på visitkortet. Andre har ifølge forordet været på skrivekursus på Testrup Højskole, men det skilter den enkelte dog ikke med. Atter andre, oplyses det, har reflekteret på en annonce.

Som debutantantologi udmærker denne bog sig ved sin aldersspredning. Den tidligere grønlandsminister Tom Høyem, 60 år, har set et grædende barn i Albanien og er brudt ud i vers herover. Den 80-årige mag.art. Else Klange mindes en episode, det samme gør den 69-årige møbelrestaurator Anton Jepsen, begge livagtigt og nydeligt fortalt.


Det er i pagt med antologiens demokratiske tilsnit, at der har været et panel på hele seks personer af begge køn om at redigere den. Man skal altså ikke lede efter en skarp profil eller en retning, der skal slås til lyd for. Det her er ingen generationsantologi, snarere en fremvisning af, hvor vidt man er nået i tidens forskellige skriveworkshops.

Set i det lys er det mest påfaldende, hvor tæt på en gennemsnitlig skrivemåde så mange skriver, små firkanter i små ophobninger, fra kyst til kyst.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce