0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En uges rædsler

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Atter får vi en hæsblæsende spændingsroman af Gerald Seymour, den engelske forfatter, vi skylder bøger som 'Snigmord', 'Sorte vilkår' og 'Snigskytten'.

Hans speciale er de tykke internationale thrillere, gerne med afsæt i aktuelle politiske forviklinger, således i Nordirland og Mellemøsten. Han opererer ofte med en lejemorder, måske med ideelle motiver, og med en pæn mand i knibe, måske med en grumset fortid.

Personerne er sammensatte hos Gerald Seymour, og hans handlingsmønstre er sandelig også sammensatte. Han krydsklipper med flid, som var det en ældre Hollywood-film, men hans teknik er så sikker og hans menneskeindsigt så klog, at læseren rives umiddelbart med.

Han står lidt i skyggen af John le Carré og Frederick Forsyth, og det er vist uretfærdigt.


Også hans nye roman 'Stregen i sandet' er handlingsmættet, indviklet og besættende. Der begyndes straks ildevarslende. En englænder tager afsked med forretningsvenner i Iran, de takker ham, men han kan ikke se dem lige i øjnene, for han ved, at han er en forræder.

Under en forretningsmands maske var han spion for det britiske efterretningsvæsen. Hjemme rapporterer han om Irans fremskridt inden for fremstillingen af atomvåben og gør det dermed muligt for England at rette et dræbende terror-angreb mod Iran. Måske nødvendigt for at sikre verdensfreden endnu i fem år.

Hans spionage afsløres, efterretningsvæsenet giver han en ny identitet, og under navnet Frank Perry lever han nu fredsommeligt i en engelsk landsby sammen med sin kone og hendes søn.

Men Iran opdager hans nye navn og sender sin mest fanatiske morder efter ham. Efterretningsvæsenet opdager planen og ønsker, at Perry skal skjule sig et andet sted. Men han nægter at være på evig flugt, sætter en streg i sandet ...

Så må sikkerhedstjenesten barrikadere hans hus og fylde det og omgivelserne med politi. Hans før så gode naboer raser af frygt og vil have ham væk. Imens ligger snigmorderen Vahid ude i et morads og venter på at slå til.

Han er den kolde, flammende idealist og fundamentalist.

Vahid får uventet hjælp fra en ung, engelsk pige. Hun hedder Gladys, er grim og uønsket og kompleks. Ved at konvertere til Islam har hun fundet en identitet, og for at få mere magt og selvværd støtter hun Vahid og bringer ham på sporet af Perry. Tror hun da.

Seymours portræt af hende er foruroligende. Det er hans portræt af en ung mand, Andy, også. Han er vant til at opspore dyr, nu skal han opspore en morder. Men en opdagelse gør ham kontrær, måske farlig.


Og så ikke mereom handlingen. En uge går med belejringen. Den dynger overraskelse på overraskelse, rædsel på rædsel. Romanen giver også et godt billede af den betændte situation i og omkring Iran.

Men den lever forunderligt nok især af sine menneskeskildringer. På godt og ondt. Måske især ondt, men Seymour har forståelse for det onde, så vi ender såmænd med at føle for det.

'Stregen i sandet' er et saligt chok af en spændingsroman.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce