0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vrøvleversets verden

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tegning: Flemming Quist Møller
Foto: Tegning: Flemming Quist Møller

Tegning: Flemming Quist Møller

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I Halfdan Rasmussens fædreland hører der et vist mod til at forsøge sig i genren 'vrøvlevers'. Det mod har Rune T. Kidde, som i dagens sangbog, 'Tre små soldater de vendte hjem fra grillen', serverer ikke færre end 57 numre bestående af, som bagsideteksten siger: »Vrøvlerim og små fortællinger på vers, godnatsange, julesange og kærlighedssange (...)«.

Hvilket er rigtigt nok, ligesom Kidde også digter løs på andre af børnesangskattens gamle kendinge, det være sig hekse, trolde og nisser eller sol, måne og stjerner.

Men der er ikke tale om »Vrøvlerim og ...« for der er én og kun én genre i hele denne bog, og det er, altså, vrøvlevers à la Kidde. Nu for eksempel julesangen 'De vise mænd fra Østerland har fået hver en plasticspand', hvis første vers plus omkvæd lyder sådan her: Børn, julen er en hjertefest. Den tid, man skal beværte bedst og ikke glemme gåsen og flæskesvær og flaskesvaj og svesken til sin andesteg, som sidder midt i måsen. De vise mænd fra Østerland har fået hver en plasticspand med færdigkogte klejner. De æder til de segner.

Værsgo'. Det er som med cheval på fransk: Sådan er det hele vejen igennem.

Man kunne vel kalde det samplet. I eksemplet er det alt fra Peters jul til Vise mænd fra Østerland, som hvirvles sammen i vrøvleverset, men ærlig talt: er det ikke lovlig klichéfyldt og især: lugter det ikke af voksne, der leger børn?

Jeg mener: Er det her overhovedet en børnejulesang, eller er det en ældre herres lidt selvgode forestilling om at have fundet sit indre barn?

Vi tager lige et vers til: Nu blusser vi af julesind Og synger glade julen ind med store, tykke maver. Vort hjerteblod er rødt som kål og fedtet er en sovseskål, og så skal vi have gaver. De vise mænd... osv.


Melodien er gjort af Steen Thomsen, som kører sødt og fint rundt i fire akkorder omkring F-dur, ligesom han i løbet af de 57 numre demonstrerer »samba, jazz, blues, boogie-woogie og gårdsangerviser«, siger bagsideteksten, og det er rigtigt nok.

Men om det også er helt godt nok, er igen et spørgsmål. For jeg synes ærlig talt ikke, at melodier og harmoniseringer rigtig kommer ud over den musikskoleagtige eksemplificering af de forskellige genrer og skabeloner.

Det er standard- musiceren, ligesom f.eks. følgende vers efter min ringe mening er et standard-vrøvleri, når det meddeles, at »Kattene i Katterød er allesammen røde / og sidder musestille, mens de spiser piskefløde.«

Den tilhørende CD giver et første, uprætentiøst take på samtlige 57 sange, kun første vers og omkvæd af hensyn til dem, der ikke læser noder. Når man lytter pladen igennem, lytter man selvfølgelig let hen over noget, så jeg vil ikke udelukke, at der gemmer sig godter i mængden. Umiddelbart er det gemte godter.


Bogen er indbundet, smukt udstyret, og Flemming Quist Møllers tegninger holder så høj en kvalitet og charme, at man måske ligefrem forventer for meget af tekster og melodier. Jeg kan kun bekende, at jeg i løbet af de 57 sange har mødt mange gamle kendinge så som sørøvere, små soldater, grimme gribbe og brune bjørne, men ingen virkelige originaler à la Cykelmyggen Egon.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu