0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mødet med det ekstreme

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Situationen er novellens ældste kerne. Den bratte vending, terningekastet med et uventet, mirakuløst eller fatalt antal øjne, det pludseligt onde øjeblik, måske sandhedens time, der så udfolder sig over stramt beherskede sider, som nogle gange munder ud i en slesk pointe, er det vi traditionelt kalder for den klassiske novelle.

Men andre noveller, mere moderne, har slet ikke denne struktur, virker mere episodiske, fragmenterede og udvejsløse, ganske åbne for fortolkninger og meddigtning.

Jan Stages novellesamling, 'Saltsøen', har begge variationer med. Både dem med en elegant slutning og dem, som arbejder videre i bevidstheden, fordi fortællingen stræber efter noget mere og andet end blot den raffinerede effekt.

Men som hos en af den moderne novelles ypperste mestrer, Ernest Hemingway og han optræder da også med navns nævnelse i en af teksterne, drejer de sig alle om mødet med det ekstreme og det uventede. Det nådesløst meningsløse, nada som de siger det på spansk hos Papa Ernest.

Kvinder med svig og mænd i krig. Og som regel med meget lidt eller direkte ingenting til vinderen, hvad enten man(d) nu er hjemme eller ude. Titelnovellen handler således om naive danskere ude i vildnisset, som møder et grusomt endeligt.

Novellen 'Her drømmer ingen' er et psykologisk skæbnedrama mellem en led kælling og en svag mand, der alligevel er stærk i grænselandet mellem sejr og nederlag.

'Star Quality' er et trist portræt af en mediebegivenhed om kvinden, som kun er slået igennem på en bog om sin dumme far og sine flotte bryster, vel at mærke sat op til narrestreger.


'Drukne-rummet' er et skide godt og grumt minisignalement af den nederdrægtige tv-verden, hvor alt kun drejer sig om store seertal på de samme minimalistiske og populistiske skandalesager.

Så er der noveller om agenter, spioner og terrorister, som alle viser, at Stage er ferm og velskrivende til at skrue en stærk sag sammen, hvor pointen kommer som et pistolskud uden lyddæmper.

Der er noveller om rigtige og tidens krige, således 'Lejren ved den grønne flod', en skitse til det som senere blev til romanen 'De andres krig'. Eller om Dantes helvede omplantet til Mellemøsten, 'Nogle lyver, andre græder'.

Om den gamle ærkekommunist i 'Den røde kommissær', som på marxistisk vis alligevel ler sidst, og får ret om at verden endnu hænger sammen, sådan som Karl Marx forudså det for over 100 år siden.

Måske er Jan Stages noveller bedst, fornemst vedkommende og ret så beske - og de er alle læseværdige og underholdende - når han sætter generationer op imod hinanden. Viser, at veteraner fra både tabte og vundne krige stadigvæk overlever med en indsigt, som også de unge og yngre kan lære af. At noget koster noget, og det kan være ret så dyrt.

Stage har sympati for netop outsidere, der bærer ar i sjælen, erindringer og minder, der til tider kræver både mandsmod, søvnløse nætter og ufortyndede whiskysjusser. Ikke nødvendigvis med holdninger, som er mondænt salonfæhige og politisk korrekte, men trods alt og alligevel udstråler en integritet og et engagement. Falske rådgivere og lunkne marionetter har Stage, lig gamle Dante, ikke meget tilovers for.

Det er denne både tragiske, komiske og ironiske fornemmelse for et skæbnesvangert nærvær hos individer, sat uden for den gængse dagligdag, vanelivet og kompromisets småborgerlighed, der løber som en inciterende og spændende episk ild igennem alle novellerne.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce