Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debutant. Kaspar Colling Nielsen er en af mange akademikere med forfatterdrømme. I hans tilfælde føres de elegant og fantasifuldt ud i livet.

Debutant. Kaspar Colling Nielsen er en af mange akademikere med forfatterdrømme. I hans tilfælde føres de elegant og fantasifuldt ud i livet.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Debutant bygger 3,5 km højt bjerg i København

Kaspar Colling barsler kontrafaktisk med et naturstridigt nationalt bjerg.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Barsler kontrafaktisk«, hvad betyder nu det?

’Kontrafaktisk’ er en undersøgelse af ’hvis så’-tilstande: Hvis nu Danmark engang tappert brød ud af sin pandekageflade middelmådighed, ved at vi lod bygge et kolossalt højt bjerg, hvad så?

Det er denne lige så enkle som perspektivrige idé, Kaspar Colling Nielsen (f. 1974) – der er en blanding af filosof og marketingmand avlet ude på Copenhagen Business School – lader fungere som rampe for sine sytten debutfortællinger.

Præmissen er altså en (diskutabel) diagnose: Vi er nivellerede, jævne, havregrødsspisende husmandsmennesker, vi danskere, og det er dødsens kedsommeligt.

På denne plane grund bygger forfatteren sit eget bjerg, der kan læses som en omvending af moralen i Holbergs ’Jeppe på bjerget’; ved toppen at blive, det tjener os bedst.

Et veritabelt freakshow
Hovedpersonen er bjerget Mount København, 3.500 meter højt og opført over en periode på 200 år.

Fortælleren er alvidende og beretter diskret tilbagetrukket fra en position som historiker i korte afsnit i kursiv skudt ind mellem selve novellerne; vi hører her om de afledte konsekvenser for miljøet, geografien, klimaet, demografien, mentaliteten.

Colling Nielsens maskineri er interessant.

Han arbejder systematisk med det, man inden for retorikken kalder hyperblen, det vil sige overdrivelsen; alt i hans noveller er ramt af en art elefantiasis, det er grotesk stort og bizart voldsomt i et løbende, veritabelt freakshow, der i (næsten) alle sytten fortællinger lader en mandlig person undergå heftige forandringer.

Jan Peter bliver til en pelikanagtig fugl, Steen til en tennis-vildkat, Flemming til et magnetmonster, osv.

Utopien og dystopien
Alle noveller er nu knyttet sammen ved at være undersøgelser af den og den effekt af bjergets opførelse; og veksler behændigt mellem utopien og dystopien.

Utopien, tænk, hvis vi blev store; og dystopien, det kan gå gruelig galt. Men hvis vi anskuer Colling Nielsen som professionel sælger, må man sige, han sælger ideen om bjerget godt.

Dels virker det ikke helt usandsynligt, at vi faktisk på alle måder kunne blive beriget som nation ved at bygge et gigantisk bjerg ude på Avedøre Holme; og dels kapitaliserer debutanten effektivt på en enkel, men fantasifuld og elegant udført grundidé.

Colling Nielsen tilhører en voksende gruppe forfattere: cand.’et eller andet’, der i løbet af 30’erne skal realisere sig selv ved at skrive en roman, male to billeder eller komponere lidt musik. Og det bliver sjældent til mere.

Men her kunne det ikke være uinteressant at blive vidne til flere salgsfremstød fra den skrivende og tænkende sælgers ferme hånd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden