Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Billedbogsforfatter: »Den her bog er vist ikke for børn«

På torsdag udkommer Dorte Karrebæk og Oscar K.'s dystre billedbog 'Lejren'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver for sig kan vi jo komme ud for så mange forskellige fortrædeligheder, men »Barndommen overgår alle«. De tre ord – og kun dem – læser man på det første opslag i forfatteren Oscar K. og illustratoren Dorte Karrebæks nye billedbog ’Lejren’.

Midt i en mark af store, dødssorte og blodrøde bægerblomster, en slags kalaer, ser det ud til. Obskøne er de i hvert fald.

Er den dystre fortælling om kæft, trit og ensretning så en variation over det gamle ordspil på barndommen som en ’dom’, tidsbegrænset eller på livstid?

»Ja, er det ikke sjovt – når bare man er tilstrækkeligt negativ, så får man opmærksomhed! Næ, barndommen som dom – hmm? I fortællingen mødte jeg først og fremmest en kolossal vrede«, siger Dorte Karrebæk (f. 1946), der nu med ’Lejren’ har lagt blyant og farvekridt til måske den mest kontroversielle af sin lange række af billedbøger på tværs af alle konventioner.

LÆS OGSÅ

En billedbog, som slet ikke er for børn, men for unge og voksne: »Bogen drejer sig vel snarest om ’den evige lejr’, altså det, der altid sker, når man behandler en gruppe af forskellige individer helt ens«.

Tæt samarbejde
’Lejren’ vandt i 2010 førstepræmie i Statens Kunstråds konkurrence om den illustrerede bog.

»Konkurrencen gik fra Statens Kunstråds side ud på at få forfatter og billedmager til at arbejde tættere sammen, og det er da også sket for os, men på en særlig måde: Jeg er nemlig slet ikke enig i den historie«.

»Her er og bliver jeg illustrator på en ’forfatterbog’, og jeg har fra begyndelsen forbudt ham (Oscar K. alias Ole Damgaard, som Dorte K. bor sammen med) at plante for mange billeder i teksten. Jeg vil beskrive vores arbejde med ’Lejren’ som det ultimative samarbejde: som mellem de to spillere i en tenniskamp!«»Opgaven blev at leve mig helt ind i en fortælling, hvis syn på sagen jeg ikke fra begyndelsen delte. Det kan man kalde en opgave at vokse ved!«

»Men i sådan en kamp kan der ske noget, når man tegner og følger fortællingens egen verden – man tegner sig op i et højere luftlag, hvor man er fri for den lille utilfredshed, man ellers kan føle ved andre opgaver – dem, hvor hånden bare gør, som den plejer, og hvor det er det rigtige«.

Klovne som fangevogtere

I begyndelsen af fortællingen har børnene navne og forskellige ejendele, men på få sider mister de begge dele og er nu kun kronragede numre i ens fangekjortler, indesluttet bag en lejrport under de manende ord ’Kærligheden besejrer alle’ – i samme støbejernstypografi som kz-inskriptionen ’Arbeit macht frei’!

Og de voksne? Deres groteske klovneskikkelser har fangevogternes funktioner.

LÆS OGSÅ »I teksten står der ikke et ord om klovnerne, og selv var jeg heller ikke interesseret i dem, men de opstod af de der blomster på bogens første opslag«. Måske har klovnerne selv været børn? I hvert fald ser vi til sidst kolonner af børn vokse til, og deres »lidt for store jakker« er nu lige så klovnerøde. Engang måtte man ’ikke tage modet på livet fra børnene’. Hvad er det, I gør her?»Den her bog er vist ikke for børn. Men den fortæller heldigvis mere, end den forklarer, og det er forklaringer, der er de farligste. Farlige fortællinger derimod – som Grimms Eventyr – kunne jeg slet ikke læse mig mæt på som barn, men i reglen censureres det farlige væk for at skåne børn. Mon ikke det er på tide at invitere ungerne ind i den verden, vi lever i?«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden