Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Podcast. »Novellen passer ind i et moderne medieforbrugsmønster, hvor novellen er egnet til en række nye medier - både til iPad og til smartphones«, siger Hans Henrik Schwab.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Novellen har en fremtid som podcast

Et dansk forlag er på vej med applikation, hvor man kan podcaste en novelle.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiden er knap, og romanen bliver liggende på natbordet i flere måneder, før man omsider får læst den til ende i en ferie.

Samtidig bevæger salget af e-bøger sig kun søvnigt opad, og de tidspunkter, man har til at læse i, er få og korte.

Som et svar på den udfordring er Lindhardt og Ringhof som det første forlag herhjemme på vej med en novelletjeneste, der forventes færdig i år.

LÆS OGSÅ

Det skal give danskerne mulighed for at læse eller høre noget litteratur, mens de for eksempelvis sidder i S-toget på vej til eller fra arbejde, fortæller forlagets redaktionschef for dansk skønlitteratur, Hans Henrik Schwab:

»Vi kan se, at der er opstået en fornyet interesse for novellen. Den passer ind i et moderne medieforbrugsmønster, hvor novellen er egnet til en række nye medier – både til iPad og til smartphones«.
Noveller til download

Tjenesten er endnu ikke færdigudviklet, men Hans Henrik Schwab forestiller sig, at man kan downloade en applikation til eksempelvis sin iPhone eller iPad, så man abonnerer på en tjeneste, der hver uge eller måned leverer en ny novelle til download – ligesom radioens podcast.

Det skal ikke bare være som tekst, men også lyd:

»Vores lydbogsredaktion er meget interesseret i novellen. Med de relativt korte rejseafstande, som vi har i Danmark, er det aldrig rigtig lykkedes at slå igennem med lydbøger på samme måde som i Sverige og USA. Det er oplagt med novellen, som man kan høre over få stop«.

Novellen passer godt til en tid, hvor vi stadig gerne vil have tid til litteraturen, selv om det kniberI Japan og Korea har korte tekster beregnet til smartphones længe været en kæmpe succes, og det smitter af: Den elektroniske boghandel Amazon er på vej med en særskilt sektion for korte e-bøger med navnet ’Kindle singles’, mens flere udenlandske forlag er enten i gang med eller planlægger at udgive noveller i digital eller hæfteform.

Desuden trykker DSB’s kundemagasin i 2011 som noget nyt i hver udgave en kriminovelle, der kan podcastes på DR’s hjemmeside med lydeffekter.Og det er en spæd start for bogbranchen at give novellen en oprejsning på de digitale platforme, mener direktør i Innovation Lab og litteraturhistoriker Mads Thimmer.

»Den kortere form er helt sikkert væsentligt mere levedygtig end traditionelle e-bøger på smartphones og tablets. Alene af den grund, at mange af de her apparater stadig er baggrundsbelyste, så det er ikke særlig behageligt at læse på i længere tid – og så er der selvfølgelig tilværelsens generelle hast med knap så meget tid«.

Novellen er overset
Det lille danske forlag Novelleforlaget begyndte allerede for halvandet år siden at udgive noveller digitalt og har det seneste år oplevet en fordobling i antallet af brugerprofiler fra 400 til 800, fortæller forlægger Anne Zenon.

De fleste brugere er stadig ’famlende’ og downloader kun en eller to noveller, men hun tror i den grad på novellens comeback:

»Novellen passer godt til en tid, hvor vi stadig gerne vil have tid til litteraturen, selv om det kniber. Den er kortere og passer derfor godt til kort rejsetid eller en løbetur«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og så er den længe blevet overset og lider under at blive forbundet med pligtlæsning i skolen eller i den modsatte grøft – som underlødig damebladslitteratur«.Hos landet største forlag, Gyldendal, er skønlitterær direktør Johannes Riis også opmærksom på den korte teksts fordel på det digitale marked. Forlaget har dog endnu ikke valgt at lave en digital satsning på novellen:

»Det kan sagtens være et område, hvor novellen kan gøre sig gældende, ligesom man kan forestille sig, at uddrag af både digtsamlinger, essays, kogebøger, leksikonopslag vil kunne det«, siger han.

Bøger skal have links og samtale

Novellens digitale indtog kan meget vel være bogbranchens første skridt mod en erkendelse af, at litteratur på den gammeldags måde – en lang smøre over flere sider – ikke udnytter det digitale medie til fulde, mener direktør i Innovation Lab Mads Thimmer: »Når man flytter noget over til det digitale, tager man næsten altid formen fra de gamle medier med sig først, og så bliver det ikke nogen succes. Jeg trænger til at se flere tekster, der tør eksperimentere med links, fotos og sociale dialogformer. Så bliver det en succes«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden