Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Langtbortistan. Den 15-årige hovedperson er kommet alene til Andeby, mens hans familie stadig er i Langtbortistan, skriver Kim Fupz Aakeson. Tegning: Rasmus Bregnhøj

Langtbortistan. Den 15-årige hovedperson er kommet alene til Andeby, mens hans familie stadig er i Langtbortistan, skriver Kim Fupz Aakeson. Tegning: Rasmus Bregnhøj

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kim Fupz fortæller rørende med en ung flygtnings stemme i ny roman

Kim Fupz Aakesons og Rasmus Bregnhøis jeg-fortalte graphic novel er om en 15-årig asylansøger.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Mine øjne brænder«, skriver den 15-årige flygtningedreng jævnligt i sin hemmelige dagbog, hvor ord står side om side med sort-hvide tegninger.

I virkeligheden fortælles dagbogen, ’I Love You Danmark', ikke af et flygtningebarn, men af forfatteren Kim Fupz Aakeson og illustratoren Rasmus Bregnhøi.

LÆS OGSÅ Imidlertid kommer både tekst og tegning i deres nye graphic novel så tæt på en forvirret og i hvert fald mentalt forslået teenagedreng overladt til fremmede i et fremmed land, at kunstgrebet med at skrive i dagbogsform virker overbevisende. Flygtningebørn’I Love You Danmark’ føles som drengens bog. I sin imitation af en flygtnings forholdsvis beskedne danske ordforråd rammer Aakeson rent.

Og ligesom sproget er Bregnhøis streg en enkel og alligevel udtryksrig og personlig gengivelse af alt det svære, nye, spændende, mærkelige og helt igennem usikre, der foregår i drengen.

Hans øjne brænder af længsel efter de mennesker, han forlod i sit land, da han alene foretog den strabadserende og dyre rejse gennem en halv verden for at havne i et center for flygtningebørn, der er ankommet uden ledsagelse af voksne.

Hans øjne brænder også af uvished. For hvad sker der med ham, når opholdstilladelse er nægtet ham på baggrund af den ene og den anden paragraf?

Fra Langtbortistan til Andeby

Men ikke alle flammer i hans øjne er sorte som smerten i hans sjæl. Der er også lys. Ikke mindst på grund af en flygtningepige, der ryger cigaretter og vist har været noget helt ubegribelig svært igennem, men alligevel tager mod til sig til at gengælde hans blik. Hendes hud er meget mørkere end hans. Og han selv er meget tyndere end værelseskammeraten Jamal, som i begyndelsen sover rigtig meget, spiser løs i sine vågne timer og synker centrets piller »tre gange om dagen for at få det lykkeligt«. LÆS OGSÅ Børnene er forskellige, men ingen af dem har voksne med sig her til Andeby, som drengen døber flygtningecentret efter 'verdens sjoveste ugeblad', mens børnenes hjemlande har fællesbetegnelsen Langtbortistan. Simpelt og stærkt som stoffet i den gennemførte børnebog.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden