Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Langtbortistan. Den 15-årige hovedperson er kommet alene til Andeby, mens hans familie stadig er i Langtbortistan, skriver Kim Fupz Aakeson. Tegning: Rasmus Bregnhøj

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Kim Fupz fortæller rørende med en ung flygtnings stemme i ny roman

Kim Fupz Aakesons og Rasmus Bregnhøis jeg-fortalte graphic novel er om en 15-årig asylansøger.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Mine øjne brænder«, skriver den 15-årige flygtningedreng jævnligt i sin hemmelige dagbog, hvor ord står side om side med sort-hvide tegninger.

I virkeligheden fortælles dagbogen, ’I Love You Danmark', ikke af et flygtningebarn, men af forfatteren Kim Fupz Aakeson og illustratoren Rasmus Bregnhøi.

LÆS OGSÅ Imidlertid kommer både tekst og tegning i deres nye graphic novel så tæt på en forvirret og i hvert fald mentalt forslået teenagedreng overladt til fremmede i et fremmed land, at kunstgrebet med at skrive i dagbogsform virker overbevisende. Flygtningebørn’I Love You Danmark’ føles som drengens bog. I sin imitation af en flygtnings forholdsvis beskedne danske ordforråd rammer Aakeson rent.

Og ligesom sproget er Bregnhøis streg en enkel og alligevel udtryksrig og personlig gengivelse af alt det svære, nye, spændende, mærkelige og helt igennem usikre, der foregår i drengen.

Hans øjne brænder af længsel efter de mennesker, han forlod i sit land, da han alene foretog den strabadserende og dyre rejse gennem en halv verden for at havne i et center for flygtningebørn, der er ankommet uden ledsagelse af voksne.

Hans øjne brænder også af uvished. For hvad sker der med ham, når opholdstilladelse er nægtet ham på baggrund af den ene og den anden paragraf?

Fra Langtbortistan til Andeby

Men ikke alle flammer i hans øjne er sorte som smerten i hans sjæl. Der er også lys. Ikke mindst på grund af en flygtningepige, der ryger cigaretter og vist har været noget helt ubegribelig svært igennem, men alligevel tager mod til sig til at gengælde hans blik. Hendes hud er meget mørkere end hans. Og han selv er meget tyndere end værelseskammeraten Jamal, som i begyndelsen sover rigtig meget, spiser løs i sine vågne timer og synker centrets piller »tre gange om dagen for at få det lykkeligt«. LÆS OGSÅ Børnene er forskellige, men ingen af dem har voksne med sig her til Andeby, som drengen døber flygtningecentret efter 'verdens sjoveste ugeblad', mens børnenes hjemlande har fællesbetegnelsen Langtbortistan. Simpelt og stærkt som stoffet i den gennemførte børnebog.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden