0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foruroligende Kim Fupz-klassiker fungerer fint som tegneserie

Ungdomsromanen 'De gale' har 20 års jubillæum. I den forbindelse udkommer den som graphic novel.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Gåsehud. Danmark går i sort i Kim Fupz Aakesons 'De gale'. Tegning fra bogen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I et dansk tegneseriemiljø, hvor gode historier stadig er en større mangelvare end dygtige tegnere, er det opmuntrende at se graphic novel-formatet brugt på fortællinger, der allerede har vist deres værd.

Som nu den dystopiske fortælling om ’De gale’, hvormed roman- og filmmanusforfatteren, tegneren m.m. Kim Fupz Aakeson i 1992 vandt en nordisk ungdomsroman-konkurrence.

20 år og lige så mange oplag (!) senere er historien stadig enkel, præcis og skrubforuroligende, også i visualiseret udgave.

LÆS OGSÅ Den store glemsomhedTo unge biologistuderende oplever en tilsyneladende epidemisk lidelse brede sig blandt universitetslærere og kantinepersonale, snart i hele befolkningen: De glemmer alt. Bliver siddende eller stående på pletten og gentager samme bevægelse eller sætning, igen og igen.

Lystigpeteren Topper og den lidt tungere fortæller, Steff, søger fra Jylland mod Helsingør og får uopfordret selskab af Popsy, en nok så rådsnar ung dame.

Men snart er banegårde, benzintanke og broer lukkede, i butikker og boliger finder de kun grupper af ’de gale’ i tomgang.Og så nogle andre grupper: Håndfaste purunge mænd, der kun er gale efter én ting: At »rydde ud« i toppen af en ineffektiv samfundsorden ved at smitte alle over 25 år med dna-ændringen, der er sluppet ud fra Militærets Forskningscenter – og så overtage magten: »Kaos i fjendeland. Kan man ønske sig mere?« – »Man står tilbage med børnene og de unge og ejer alt.« – »Fremtiden. Det er den man ejer.«Velkomment gensyn

Sådan en historie kan godt give gåsehud hos en anden én, der allerede mærker hukommelsen svigte af helt naturlige aldersårsager.

Men så skærper både historiens opbygning og den grafiske udformning éns kombinationsevne, for det hele er slet ikke nemt at forstå: Afsløringen af (kom)plottet foregår stump for stump, og skønt tegningerne er holdt i en helt enkel og bevidst ’løs’ streg, er den stedvis næsten umulig at skelne på grund af en tung blåviolet farvelægning.

LÆS OGSÅ Skønt mørket således truer ikke blot personernes hukommelse og landets fremtid, men også billedernes aflæselighed, er ’De gale’ et lyspunkt.

Velkomment gensyn med Fupz’ altid stramme, gennemarbejdede fortælleform og en meget lovende debut for tilrettelæggeren Barfoed og ikke mindst Sommer, hvis lette, men personlige streg og brug af farveflader i stedet for opstregede billedrammer vi her oplever for første gang i det lange episke format.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce