0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
RICHARD DREW (arkiv) /AP
Foto: RICHARD DREW (arkiv) /AP

parentes. Den firedobbelte Man Booker Prize-modtager Philip Roths nye roman mangler format og nødvendighed.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Philip Roths nye bog er en besk parentes i forfatterskabet

Philip Roth har skrevet endnu en bog om en mands livtag med alderen og seksualiteten.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er en imponerende 3. halvleg, Philip Roth har gang i. Den 79-årige amerikanske forfatter kommer så godt som hvert år med en ny roman.

Nogle er korte. Nogle er lange. Nogle kaster skarpe blikke i bakspejlet. Andre undersøger uden at ryste på hånden den maskuline identitet udsat for alderens voksende tryk.

’Ydmygelsen’ fra 2009 hører til de sidstnævnte, og som de andre nykomlinge ’Indignation’ og polio-romanen ’Nemesis’, som udkommer på dansk til næste år, hører den til de kortfattede romaner.

LÆS OGSÅ

'Ydmygelsen' er typisk for Roth stram, præcis og genkendelig i sin maskuline optik.

Men hvor Roth med fornemt udbytte i 'Indignation' og 'Nemesis' trak på sin evne til at trylle sin fortids Amerika frem fra glemslen, er 'Ydmygelsen' en kontemporær fortælling, hvor den lidt for velprøvede tematiske trekant alder-mand-sex skal holde for igen.

Gensidig 'Pygmalion'-opdragelse
Det er historien om den feterede skuespiller Simon Axler, der på et kritisk tidspunkt i karrieren, da han er midt i 60'erne, mister sit talent.

Simon bliver betragtet som den sidste af de store klassiske, amerikanske teaterskuespillere, men pludselig runger hans præstationer hult. Både i egne og andres ører. »Han havde mistet magien«, som romanens første sætning lyder.

Som skuespiller kan Simon ikke længere få den op at stå. Tre gange i træk falder han igennem. Herefter isolerer den fraskilte Simon sig i sit hus på landet. Han kredser om tanken om selvmord.

LÆS OGSÅ

Det udvikler sig til et psykisk sammenbrud og en indlæggelse. Nogenlunde lappet sammen i sjælen vender han tilbage til sit liv og møder til sin forbløffelse en uventet kærlighed.

Den 40-årige Pegeen er datter af Simons ungdomsvenner, skuespillerægteparret Stapleford. Pegeen er 25 år yngre end Simon og har for kort tid siden forladt et langvarigt lesbisk forhold.

Det udvikler sig til et stærkt erotisk forhold med et element af gensidig 'Pygmalion'-opdragelse mellem den ældre herre og den ikke helt unge kvinde.

Som dog er ung nok til at hendes forældre vælger at give deres misbilligelse til kende.

Hybris og nemesis
'Ydmygelsen' er en roman om, hvor meget af den maskuline identitet der er bundet op på præstationen.

En fortælling om en ældre mand, der falder for fristelsen til at tro på, at fremtiden findes. Han nyder at købe nyt tøj til hende. Hun lærer ham om fornøjelsen ved sexlegetøj. Det hele er næsten for godt til at være sandt.

Og hvis det er for godt til at være sandt, så lever man måske højt på en illusion i stedet for i overensstemmelse med sandheden.

LÆS OGSÅ

Simon falder for fristelsen til at tro på illusionen. Så snart det sker, kan han ikke nøjes med at nyde nuet, men skal tænke fremtiden med. Den fremtid, han ikke har nær så meget af som Pegeen.

Dermed er de klassiske tragedieelementer som hybris og nemesis endnu en gang sat i spil af Philip Roth. Men denne gang kun i en lille roman, som ikke rigtig har formatet eller den påtrængende nødvendighed til at aftvinge stoffet nye og overraskende indsigter.

'Ydmygelsen' er besk og selvfølgelig også elegant skrevet, men udgør kun en lille parentes i forfatterskabet.

FACEBOOK

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?