Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eneren. I 'En midvintermorgens drøm' bliver Corto Maltese valgt til at standse tyskerne i deres forsøg på at erobre gammelt keltisk land. Tegning: Hugo Pratt

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Fortællingen svigter i Cortos Malteses drømme om frihed

I 'Keltiske ballader' kæmper eventyreren både imod og med englænderne.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegningerne er sorte og hvide uden gråtoner, mens heltene og skurkene som hovedregel netop befinder sig i gråzonen.

Sådan er det i Hugo Pratts mageløse tegneserie om eventyreren Corto Maltese, der kun er sin egen herre og må sno sig på et tidspunkt i verdenshistorien, hvor Den Store Krig ikke kan acceptere fribyttere i opgøret mellem stormagterne.

LÆS OGSÅ

Men alt imens stormagterne egocentriske og stæreblinde slås for deres interesser og nationale ære, er der under overfladen et mylder af folkeslag og fremspirende nationer, som kæmper for deres egne dagsordener.
I en æresløs verden

Det er i dette fletværk og med delte sympatier, at Corto Maltese færdes.

Altid på befrielsesbevægelsernes side, men altid med et blødt punkt for mænd af ære, uanset hvilken national slagside de befinder sig på. Mænd af ære har det med at komme i klemme i en æreløs verden. I Corto Malteses eventyr ender de som regel stående med skægstubbe og åbne, gråtågede øjne foran en henrettelsespeloton.

Drømmeren Corto Maltese er på en måde selv inkarnationen af en romantisk drøm om frihed. Sømanden uden skib og kaptajn sejlende sin egen sø under stjernerne på de syv have og krydsende kontinenternes landegrænser.

LÆS OGSÅ

Som drømmer og barn af Venedigs jødiske mystik og en troldkvinde fra Gibraltar er Corto Maltese en figur, der færdes i sin tids heksekedel af krig og storpolitik som en skævt smilende iagttager med nærkontakt til den mytologiske virkelighed, der som en lodret sandhed stikker ned igennem samtidens horisontale postulat om at være den eneste tilgængelige virkelighed.

Det er særlig tydeligt i 'Keltiske ballader', der oprindelig blev udgivet i to bind på dansk som 'Koncert i O-mol for harpe og nitroglycerin' og 'Vinterdrømme og krigsroser'.

Fra Irland til Flandern
At samlingen består af fire 'ballader' giver god mening. I disse fortællinger er Hugo Pratt tættere på det episke digt og den teatralsk opførte folkevise end på et stort udfoldet drama. Den keltiske røde tråd er i første omgang geografisk. De fire historier udspiller sig i Irland, i England ved Stonehenge, i det nordfranske Picardiet og i Flandern.

IRA-historien og 'Cotes de nuit og Picardiets roser' fra de franske skyttegrave er uden mytologisk bagtæppe.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden