0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Satirisk roman rammer plet med cool comedy

'Døden kører Audi' pendler mellem sort satire og lyriske helvedesvisioner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen(Arkiv)
Foto: Finn Frandsen(Arkiv)

Satirisk. Ligesom i Kristian Bang Foss' gennembrudsroman 'Stormen i 99' fra 2008 er det både forbandet trøstesløst og forbandet morsomt.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Høje puder til sideliggere«. Sådan citeres Ikea for at reklamere i Kristian Bang Foss' nye roman, 'Døden kører Audi'. Den reklame bliver en stående replik mellem romanens to hovedpersoner, Asger og Waldemar.

Asger er jegfortæller, falleret og alkoholiseret reklamemand, der på en vens råd forsøger at trække sig op af sumpen ved at tage et job som handikaphjælper. Waldemar er den, som Asger skal hjælpe.

LÆS OGSÅ

Mellem de to udvikler sig et venskab, der ikke mindst finder udtryk i den måde, de kan dele den absurde komik i offentlige udsagn på. Såsom BT-overskriften 'Muselort i romkugler fra Drømmeguf', som udnævnes til at være »dumial«: »noget så dumt, at det svinger over og bliver stort«.

Eller Ikea's stolte kundgørelse af, at de har »høje puder til sideliggere«, som cirkulerer mellem de to i veltimede variationer og replikskifter, indtil komikken kulminerer i en ansøgning til kommunen om en høj pude til Waldemar med den begrundelse, at han er sideligger, og en tur til Ikea, hvor de to venner (og læseren) får tårer i øjnene af tilbageholdt latter, mens Waldemar præsenterer sig som sideligger og udbeder sig en tårnhøj pude hos en tjenstvillig ekspedient …

Dumialt
Det er faktisk hysterisk morsomt, fordi Bang Foss har lige nøjagtig den musikalske sans for aflytning, præcis formulering og ikke mindst timing, som komikken kræver. Og fordi det er den slags komik, der kan brede sig som nådens sidste slør på randen til Helvede.

At pendle mellem komik og helvedesvision var også, hvad Bang Foss gjorde i sin fremragende gennembrudsroman, 'Stormen i 99', hvor København på én gang fremstod som Dantes inferno og som kulisse for slapstickagtig situationskomedie.

I 'Døden kører Audi' er Helvede rykket til Stentoftes betonblokke (»Hvis Hieronymus Bosch eller Brueghel havde levet i 2008, […] havde de malet Stentoftes beton«), hvor Waldemar bor.

Slapstickkomedien foregår eksempelvis over Aldis kølediske med frosne tilbudskyllinger (»Prisen er pip!«) som rekvisitter. Og det er lige så forbandet trøstesløst og lige så forbandet morsomt, som det var i 'Stormen'. Dog med en tendens til, at de satiriske passager indimellem kommer lidt for tæt på klicheen, navnlig i bogens sidste halvdel.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu