Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
NyDansk. Skildringen af det koldt heftige seksuelle forhold mellem mand og kvinde i Josefine Klougarts 'Hallerne' er blandt teksterne Hans Otto Jørgensens skriftserie om ny dansk litteratur.
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

NyDansk. Skildringen af det koldt heftige seksuelle forhold mellem mand og kvinde i Josefine Klougarts 'Hallerne' er blandt teksterne Hans Otto Jørgensens skriftserie om ny dansk litteratur.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestjysk initiativ giver godt boost til unge forfattere

Forfatteren Hans Otto Jørgensen står bag udkantsdansk litteraturfremstød.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tidligere rektor for Forfatterskolen, og strålende forfatter i sin egen ret, Hans Otto Jørgensen, har omgrupperet til Vestjyllands Højskole ved Ringkøbing.

Herfra har han taget et Arena-agtigt initiativ og stillet sig i spidsen for en ’skriftserie for ny dansk litteratur’. Den skal med andre ord være ny; den skal være dansk; og vi skal have at gøre med litteratur.

Er de tre fordringer opfyldt her? Næsten.

Nye men ikke ubeskrevne blade For faktisk er alle tekster uddrag fra allerede publicerede udgivelser, men så ’ny’ da i den forstand, som Jørgensen beskriver i forordet, at alle er født i 1980 eller senere, og dermed pr. generationslogik erfarer og skriver lidt anderledes end de tidligere fødte. Jeg er meget skeptisk over for ideen om klart adskilte ’generationer’, der da som tykke konstruerede lag i en lagkage tænkes at lægge sig oven på hinanden, men det er uimodsigeligt rigtigt, som Jørgensen skriver, at f.eks. den private hovedstol helt selvfølgeligt skrives ind som en del af tekstgrundlaget for de fleste bidragydere, og måske også at identitet i det hele taget tænkes som en stiliseret konstruktion, og måske endelig også, at kroppen og dens erfaringer fylder en vældig masse. Så ny, o.k., dansk, o.k. – og litteratur? Ja, helt bestemt, hvor jeg med ’litteratur’ mener god eller rigtig litteratur.

Og bestemt også allerede anerkendt og bemærket litteratur. Josefine Klougart er nok den mest kendte efterhånden, men hverken Amalie Smith, Asta Olivia Nordenhof, Bjørn Rasmussen, Christel Wiinblad, Ida Marie Hede eller Christina Hagen er ubeskrevne blade.

Homoerotisk turboprosa
Trods de meget overordnede fællestræk, som jeg synes generations-lagkagen klemmer ned over forfatterne, er de indbyrdes dybt forskellige, når man ser nærmere efter.

Vi har homoerotisk turboprosa hos Bjørn Rasmussen, formet som en erindring om en tidlig affære, en ætsende skarp kropserindring fra den 12-årige pige hos Christel Wiinblad (både følelsen af at stjæle sig til en smøg og af at sidde på skødet af sin klamme, pædofile far), vi får en bid af skildringen af det koldt heftige seksuelle forhold mellem mand og kvinde i Klougarts ’Hallerne’ og et udsnit af Amalie Smiths fænomenale ’I civil’, om hvordan jeget også er en ’samling’, og suppleret med udgivelsens sort-hvide fotografier af samlingen af forfatterens egne mælketænder; af Asta Olivia Nordenhof bringes lidt af den fine debut ’Et ansigt til Emily’ om forholdet mellem de to unge kvinder Emily og Rosa, og fra Ida Marie Hede følger bl.a. finurligt-konceptuelle ord fra USA i 1940’erne, hvor ’Brenda’ stiller om ved omstillingsbordets telefoncentral, hvorefter Christina Hagen runder af med en lille serie af levende, seksuelt-kærlige breve til ’M’, dateret februar-marts 2009 og fra samlingen ’Seancer’.

Zone af fællespræg

De er meget forskellige, disse syv skribenter, måske især Smith; men når jeg sådan stiller dem op, kan jeg godt se, hvad Jørgensen mener:

Der er en vis zone af fællespræg, i tonen og blikket og snittene og attituden, som måske imidlertid snarere skyldes, at de alle stadig er præget af Forfatterskolen, end at de skulle være specielt generations-ens? Hvorom alt er, er det en god, skarp manøvre, Jørgensen har foranstaltet ovre fra Vestjylland; udvalget af bidragydere kan der ikke rigtig sættes spørgsmålstegn ved, især ikke når der er flere bind på vej, og jeg kan godt lide, at en tegner som Pisket har fået lov til at lave billeder til.

Keep’em coming.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden