0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ESKESTAD MIK (arkiv)
Foto: ESKESTAD MIK (arkiv)

Genfærd. I forfatter Dennis Gade Kofods nye roman er hovedpersonen taget til Bornholm.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Genfærd trækker spor i romans skamskudte sommeridyl

Der sker mystiske ting i hovedpersonens sommerferie i Dennis Gade Kofods roman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Uden at ane, hvornår sorgen i ham forsvinder, eller om den overhovedet fortoner sig på et tidspunkt, er en mand i begyndelsen af Dennis Gade Kofods roman ’Genfærd’ taget til Bornholm, hvor han har lejet sig et værelse på hotel ensomt beliggende ved skov og strand.

Han hedder Frederik og er rejst væk fra en forfærdelig hændelse. På hotellet synes de fleste i personalet at være i familie med hinanden.

Der er et overhoved, som kæfter godt op over for de andre, og hvem de er, og hvad de har med hinanden at gøre, finder Frederik – og læseren – kun gradvist lidt mere ud af.

Gådefuldt
I Frederiks krop og sjæl rusker en voldsom smerte, der præger hans syn på omverdenen og dermed også på hotellets unge receptionist, Pus, som heller ikke er for lykkelig. Hvad hun grunder over, og hvorfor en fyr ved navn Rasmus er væk, er uklart for Frederik og bliver også fortalt hemmelighedsfuldt videre i romanen.

Stramt, visuelt iagttagende, gådefuldt skriver Dennis Gade Kofod fra sit Bornholm, som han har gjort det før, og hos ham er der ikke megen idyl og solskin over den ø.

I hvert fald ikke på hotellet, hvor kokken siges at pisse i sovsen, og hvor en tysk turist ynder at skræppe »Kuchen und einen Kaffee, bitte«, mens hun vifter med dellerne.

Frederik morer sig mindre, end han sørger, og har vanskeligere ved at gengælde receptionistens tilnærmelser end ved at bremse sin længsel efter at røre ved hende. Hun vil gerne ham, selv om hun måske eller måske ikke har et forhold til en anden og i hvert fald har en voksende bule på maven og kaster voldsomt op indimellem.

Lange skygger

Han vil måske også gerne hende, men når hun kommer tæt på, begynder han at græde. Resten af hendes familie vil i øvrigt have, at hun skal rejse. Og lyder der ikke på mærkelige tidspunkter nogle høje skud i skoven?

Eller er det noget, Frederik bilder sig ind? Romanen hedder ikke ’Genfærd’ for ingenting. Frederik kaster lange skygger og forbliver ligesom de andre karakterer en ikke helt oplyst eller gennemskrevet figur. Det er mørket i ham, som er det centrale.

Gennem hele romanen trækker sorgen og Frederiks hemmelighed spor. Hvad gør det ved et menneske at have gennemgået noget så smertefuldt, at det virker uoverkommeligt at se det i øjnene og umuligt at fortrænge?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?