0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn(Arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn(Arkiv)

Grøn. Liz Jensen er klar med økokrimien 'De ubudne'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Forrygende øko-thriller lader børnene straffe overforbrug

'De ubudne' viser fremtidens hævn på de voksnes forfærdelige nutid.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Briten Hesketh Lock ser strålende ud, maskulin i sin bedste alder med fin karriere, høj, slank, blændende begavet med hang til nørdet talfiksering, hvor han tæller alt fra datoer til samlejer, anerkendt antropolog af uddannelse med godt betalt job som problemknuser, når noget går selvmorderisk galt for internationale selskaber.

Så er han sågar ferm til at klippe de japanske papirfigurer, der hedder origami og kan forestille alt fra planter til dyr.

LÆS OGSÅ

Men Hesketh lider af Aspergers syndrom. Hans forhold til mennesker er bag det nogenlunde venlige ydre køligt. Med egne faste rytmer og en kynisk åbenmundethed, uden den følelsesmæssige kompetence, vi kalder empati.

Jovist kan han nære følelser, være patetisk, vred og endog jaloux. Det er derfor, han ved romanen 'De ubudne's begyndelse har sat sig selv i splendid isolation på den skotske ø Arran.

Infantil apokalypse
Hans kæreste, Kaitlin, har indrømmet et sidespring, og selvom han faktisk havde et nært og faderligt forhold til hendes søn med navnet Freddy K - tænk gerne på navnebroderen i gyseren 'Nightmare on Elm Street' - har han fornærmet trukket sig tilbage fra verdens vrimmel.

Så læser han om et barn, som har slået sin bedstemor ihjel med en sømpistol.

Det er ikke det første dræbende barn i Liz Jensens fantastisk velskrevne, listende uhyggelige og gennemført komponerede thriller om børn, som udfører mystiske drab, og voksne, som foretager sig fatale ting, hvor hendes hovedpersons autistiske apparition bliver en logisk nøgle til denne dystopiske fabel om fremtidens hævn over nutidens dårskab, ressourcespild, klimaforandringer, hungersnød.

LÆS OGSÅ

Temaet kender vi. Børns grusomhed i en verden gået galt, fra William Goldings 'Fluernes herre' til Stephen Kings 'Children of the Corn', for bare at nævne nogle få værker om infantil apokalypse.

Men Jensen formår elegant at variere sin futuristiske spøgelsessonate om voksende fugue-tilstand, en art hukommelsestab, som pendler med en parallelverden. Samt lidt sød satirisk brod mod den skandinaviske krimis genregængse socialrealistiske bekymring om det nære samfund.

Om hvem der har siddet skævt på potten og siden lå samfundet til last. Et Sverige, hvor »fokus ikke (er) på, hvad den kriminelle har gjort forkert, men hvordan det svenske samfund kunne have forhindret, at det skete«.

Spækket med humor
Liz Jensens tematik er noget større, mere patetisk og mondæn. Men ved at sætte en rationalist ind, en videnskabsmand, der ligesom Max Frischs 'Homo Faber' kun tror på dennesidige facts og figurer, formår hun paradoksalt at gøre sin iboende metafysik jordnær, vedkommende og dybt foruroligende.

Vi har jo lånt Jorden af vore børn, men vor sørgelige misligholdelse, sjuskede egocentri og skødesløse overforbrug har katastrofale følger. Kreditorers hævn ankommer med terror, grusomhed og ganske uden nåde. Tilbage er kun håbets princip, og det forslår måske som en skrædder i helvede.

LÆS OGSÅ

Det sker dog ikke i denne uhyggelige science fiction- og spøgelseshistorie om begavede børns opgør med de voksnes globale foragt for sammenhæng og ansvar.

Moralsk javel, men også spækket med sort moro og anden grotesk galgenhumor. Om den videnskabelige virkelighed, som så alligevel formår så lidt med den irrationelle uvirkelighed, vi tror så lidt på og dog ved så lidt om.

Liz Jensen taler på Krimimessen i Horsens med Nanna Goul om 'De ubudne' lørdag 16. marts klokken 14.00 i Snedkeriet.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.