Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flødeskum. Liz Jensen har mange observationer med, og mange af dem kunne hun med fordel have undværet.
Foto: JACOB EHRBAHN

Flødeskum. Liz Jensen har mange observationer med, og mange af dem kunne hun med fordel have undværet.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Britisk forfatter inviterer på undergang med ekstra topping

Liz Jensen har overdekoreret sin øko-katastrofe-sci-fi-psyko-thriller, 'Varslet'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens Forlag er så sikre på, at Liz Jensens roman ’Varslet’ er en succes, at de giver pengene tilbage, hvis man ikke kan lide den.

Jeg kan nok ikke få noget retur for den tid, jeg har brugt på at pløje mig gennem mit anmeldereksemplar. Men det ville nu have været meget rart. For læsningen har ikke været nogen udelt fornøjelse.

Samtaler og magtspil
Engang i en nær fremtid møder en 35-årig psykoterapeut en meget skadet 16-årig pige.

Hun er datter af en fundamentalistisk præst og har stukket sin mor ihjel med en stjerneskruetrækker, som efter mange stik blev plantet i hendes øje, som vi får at vide mange gange.

Pigen har tilsyneladende glemt alt om det, for det eneste, hun er optaget af, er at udmale et bibelsk undergangsscenarium for hele planeten. Tilfældigvis tager det form af meget præcise varsler om forestående klimakatastrofer. Pigen er blevet (sort)synsk efter elektrochokbehandling.

Psykoterapeuten er selv en skadet kvinde, lam fra navlen og ned, efter et nyligt biluheld, hvori hun mistede sin kæreste. Det gør hende vældig skrøbelig i møderne med den utilregnelige, men fysisk stærke patient, og det er her, bogen har sin hele styrke; i samtalerne og magtspillet mellem de to.

For mange observationer
Men ambitionen er større, det handler om hele verden, om religiøs fanatisme og om, at selv de mest rablende skizofrene paranoide faktisk godt kan have ret.

Det finder terapeuten ud af, da hun forelsker sig i en miljøfysiker. Pigens forudsigelser passer, bekræfter han, og det er slet ikke mystik – hun læser bare verden som en åben bog. Så de stikker af med hende for at advare verden, og så går handlingen ellers op i en spids.

De beskrivende afsnit vikler sig ofte ud i nogle særdeles lange guirlander med fyldige billeder, som i nogles øjne måske kan betragtes som elegante, men for undertegnede blot virker overdekorerede.

»Klimaforandringer i psykotisk målestok«, skriver hun et sted. Her er undergang med flødeskum og ekstra topping. Liz Jensen har mange observationer med, og mange af dem kunne hun med fordel have undværet.

Tidstypisk og ordinær
I stedet for at være en bog, der siger noget originalt om vores tid, er den blot tidstypisk.

Genremæssigt er det en øko-katastrofe-sci-fi-psyko-thriller med en kærlighedshistorie på toppen. Det kan lyde, som om der er spændende genrebrud i vente for litterære eventyrere, men glem det. Der er fint formede klicheer i det dygtigt forløste, men ganske ordinære plot.

Altså et sikkert valg for læsere, der gerne vil have solid underholdning med udmalede beskrivelser, og som samtidig kan lide at blive bekræftet i, at religiøs fundamentalisme er skidt, og klimaforandringer er noget, vi skal tage alvorligt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden