Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Humorforladt svensk politikrimi skuffer fælt

Fjerde bind om Malin Fors præges af langstrakte passager og parodisk sprog.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I fjerde bind, 'Forårslig', i den ellers så fortræffelige serie om kriminalkommissær Malin Fors har hun holdt sig tørlagt i over 500 dage, selv om hun tørster efter tequila med en øl som sidevogn.

Her i Linköping, den svenske provinsby som udenbys mest er kendt for sit ishockeyhold.

LÆS OGSÅ Men så eksploderer en bombe på torvet, idet en kvinde vil hæve penge i en automat. Hendes to børn dræbes på stedet og selv såres hun kritisk. Politiet rykker ind og sporene peger i flere retninger. Inde bag det hele tegner der sig et kompliceret plot med spegede forgreninger bagud i tid og sted.

Uoriginal opbygning
Det kunne være spændende, men det er det ikke. Som så mange andre nordiske krimier begynder Mons Kallentoft sin meget langstrakte politirutineroman med en gådefuldt antydende og episk diffus prolog, hvis mening først træder frem længere inde i historien.

Snart hører vi, som vanlig hos denne krimiforfatter, sorgrige og spæde stemmer fra det jordisk hinsides. Så skal vi partout med til Malins mors begravelse og møde hendes åndsbollede far hjemme fra Tenerife. Sådan er der så meget men sådan set inderligt ligegyldigt for plottet.Sat op i et staccatosprog som også i andre bind har været problematisk for fortællingens flow, men som i dette bind er helt og aldeles parodisk i sin stakåndede korte sætningssyntaks.

F.eks. når der på side 380 står »da han kæmpede i Sarajevo« og så i to under hinanden stående emfatiske sætninger - Sarajevo. Bosnien. Som om læseren skal have denne skæbnesvangre geografi ud i ansigtet med en begmand på størrelse med en betonklods!

Således er det sprogligt gang på gang. Små korte gentagede sætninger som patetisk strider sig i modvind igennem fortællingen. Alt sammen lige så svensk som tegneren Albert Engstrøm minus humor og lune.

Væk er lasterne

Malin er evident langt fra den eneste som i denne genre har lagt sprutten på hylden. Det begyndte med Lawrence Blocks fine krimier om Mat Scudder i midten af 70'erne. Siden må man sige genremæssigt at der er adskillelige afdelinger af AA fulde af tørlagte politifolk.

Men hvorfor egentlig skal netop krimigenren være stedet at advare mod alkoholens farer og skader? Bruges dette træk til andet end som her, til at menneskeliggøre en hovedperson? Tilsat alle de øvrige eksistentielle lidelser ved menneskets lod. Kærestesorg, familierod, angst, sjælens ubodelige ensomhed, varmeregninger og skæl i hovedbunden.

Galopperende og grandiose litterære ambitioner, beklageligt pumpet op som en anden hamburgerryg

Glemmes det ikke, at spiritus fra Raymond Chandler til Ian Rankin, er tekstens immanente symboler? Whisky på maskulin melankoli, vin og gin som heteroseksuel afrodisiakum, calvados som fransk spleen og cognac ofte som homoerotisk dekadence. Skulle læseren vitterlig kere sig om Sherlock Holmes’ rygelunger, Jules Maigrets kolesteroltal, Miss Marples alderdomssukkersyge og Philip Marlowes skrumpelever?

LÆS OGSÅ Spøg til side. ’Forårslig’ er et eksempel på den udbredte elmesyge i den skandinaviske krimiskov; at have galopperende og grandiose litterære ambitioner, beklageligt pumpet op som en anden hamburgerryg med fyld der mere er saltvand end substans.

Min franske yndlingskrimiforfatter, Fred Vargas, kalder sine egne krimier for eventyr for voksne. Farmaceutisk litteratur som tilfredsstiller dit begær for intrige, romantik, logik og mystik. Gerne i en sensationel samfundsramme med skarp indignation og syrlig brod.

’Forårslig’ er til tider i passager lige så spændende som en annonce for ligkister. Desværre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden