Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Karikaturstærk charterroman drukner i selvforstærkende satire

Forfatterkollektivet Jette A. Kaarsbøl og Mette Rosenkrantz Holst familiernes krise i den græske finanskrise.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis det murrer i en tand, er det tegn på, at der er større eksistentielle uroligheder på vej.

Det ved alle kloge koner, også forfatterkollektivet Jette A. Kaarsbøl og Mette Rosenkrantz Holst. Tilsammen har de forfattet tre romaner, og i fællesskab har de nu skrevet en fjerde, det, forlaget lancerer som en 'feel bad-roman'.

LÆS OGSÅ

Rigtig dårligt får man det nu ikke af at læse chartergyseren 'Arrangerede udflugter', selv om en poolmand ryger i svinget, og der er lagt op til den helt store rodbehandling.

Snarere bliver man lidt udmattet af det livsstilsanalytiske underholdningsprojekt.

Spotter tidsånden
Turen går til det kriseramte Grækenland om bord i en SK 8517, hvor »en ældre stewardesse (skruer) sig ned gennem midtergangen og tæller forpustet og med svensk accent passagererne, der tavst studerer de laminerede foldere med priser på morgenmad«.

Miljøbeskrivelsen står i kontrast til fordums »dueblå Conairfly«, hvor »unge solbrændte stewardesser i stramtsiddende uniformer havde travlt med at uddele dåsesodavand til børnene og miniaturespiritusflaskser ad libitum til de voksne, der skålede på tværs af sæderækkerne«.

Vi ser det for os. Tydeligt. For forfatterparret kan virkelig spotte en tidsånd, indfange et mikrokosmos og omsætte det til malende kropssprog.

De er næsten for effektive, for ikke at sige for hurtige: Om det ene af de to ægtepar, vi følger på rejsen, får vi på side 11 følgende signalement, først af manden:

For forfatterparret kan virkelig spotte en tidsånd, indfange et mikrokosmos og omsætte det til malende kropssprog. De er næsten for effektive, for ikke at sige for hurtige

»Den kakifarvede vest sidder for stramt under armene, cowboybukserne er højtaljede«, så konen: »Underlivet er fremskudt, og den nystrøgede cowboyjakke formår ikke at skærme udsigten til den flade bagdel«.

Så er karikaturen af et midaldrende, ufikst ægtepar på plads, og det overrasker derfor ikke, da vi fire sider længere fremme får at vide, at Gitte i sit ægteskab med Søren ikke bruger makeup, selv om hun som ung dækkede sin ansats til rødmen med pudder.

Selvfølgelig går hun gerne i en T-shirt med påskriften 'Dansk Vandrelaug' »gyngende hen over brystet«, bader i en falmet badedragt med kønshårene strittende ud osv., osv.

Altså en kvinde, der står i skærende kontrast til romanens unge model, den smukke mor Lise, der »fra morgenstunden er klædt i tights og løbetrøje fra Novo Nordisk med printet 'We change diabetes' hen over brystet«.

Så er hun placeret og med hende en hel generation af supermoms, der husker solcremen og tyranniserer familien til at spise fisk. Men som også kan tage pippet fra ægtemanden, der i Lises tilfælde er af lidt ældre dato og har et styk teenagesøn i hættetrøje med på slæb. Samt en fortand, der løsner sig mere og mere.

Næsten for nemt

Det kan kun gå galt, og det gør det da også. Både med tanden og den lykkelige familiesammenføring, der er grundlaget for alle borgerlige drømme.

Kaarsbøl og Rosenkrantz spejler familiernes krise i den græske finanskrise.

LÆS OGSÅ

Det er for så vidt godt tænkt, eftersom charterturismen kan ses som en fælles bedaget overlevelsesstrategi.

Samtidig er øvelsen lidt farlig, da charterrejsen – den store frihedsdrøm mast ned i en lille rejsekuffert – også som karikatur er noget slidt.

Det er næsten for nemt at gøre grin med de fladnakkede russere og de blegfede englændere, og selv om forfatteren af og til rammer en ny nerve, drukner det græske drama i selvforstærkende satire og forudsigelige forandringer.

Gæt f.eks., hvem der får sig en helt ny badedragt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden