Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nobelprisvinder. 57-årige Mo Yan modtager formelt årets Nobelpris i litteratur og de medfølgende otte mio. svenske kr. ved en ceremoni i Stockholm i december.
Foto: Peter Lydén/AP

Nobelprisvinder. 57-årige Mo Yan modtager formelt årets Nobelpris i litteratur og de medfølgende otte mio. svenske kr. ved en ceremoni i Stockholm i december.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Nobel-medlem var på kælenavn med årets Nobelprisvinder

Nobelkomité-medlems bog lanceres i Kina - med forord af prisvinderen Mo Yan.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Habilitetsreglerne er benhårde - men måske mest på papiret.

Det kommer i hvert fald nu frem, at et centralt medlem af Det Svenske Akademi, der uddeler Nobelprisen i litteratur, og årets Nobelpristager, kinesiske Mo Yan, har kendt hinanden gennem en årrække.

Venskabet er der, hvor man har kærlige kælenavne til hinanden.

Akademimedlemmet, den 88-årige professor og Kina-ekspert Göran Malmqvist, omtaler prismodtager Mo Yan som »Gamle Mo«, mens Mo Yans noget længere kælenavn til Malmqvist er »Eneboeren ved den sydlige skråning«. Malmqvists hustru er »Lille spøgelse«.

Mo Yan skrev forord
Da Malmqvist og hustruen i august i år udgav kortprosasamlingen »Min guldfisk kan synge Mozart« i Kina, var det Mo Yan, der skrev forordet, hvilket Malmqvist og hustruen på bogens første side erklærer sig »vældigt glade for«.

Men Mo Yan fastslår galant, at »det ikke bør være nogen anden i omgangskredsen, der skriver forordet til denne bog«.

Det er SVT's kulturredaktion, der har gravet i historien. SVT har tidligere rapporteret, at Göran Malmqvist har stået for oversættelsen af flere af Mo Yans tekster til svensk, og det arbejde foregik samtidig med, at professoren deltog i akademiets diskussioner om, hvem der skulle modtage årets nobelpris og de medfølgende otte millioner svenske kroner.

Kort efter, at den kinesiske forfatter blev udpeget som årets prismodtager, henvendte Malmqvist sig til forfatterens svenske forlag Tranan for at afhænde oversættelserne.

LÆS ARTIKEL

Forlag fik oversættelser som gave
Nobelkomitéens habilitetsregler er ellers strenge.

De fastslår, at intet medlem »må få økonomisk gevinst ved en uddeling eller på anden måde drage 'synderlig nytte' af at vælge en prismodtager«.

Da nyheden om de frisklavede oversættelser for en lille måned siden kom frem, skyndte akademiets permanente sekretær Peter Englund sig at forsikre, at Malmqvist ikke ville tage sig betalt for oversættelserne, men havde tænkt sig at forære dem til forlaget.

Den ordning havde forlaget ikke hørt om, men Tranans direktør skyndte sig at sige tak.

Den 88-årige professor har ikke villet kommentere sagen, udover at han via mail har navngivet de journalister, som har beskæftiget sig med den, som »idioter«.

Akademiet: De er ikke venner
Akademiets permanente sekretær, Peter Englund, afviser til gengæld SVT's nye oplysninger om, at Mo Yan og Göran Malmqvist skulle være venner.

AI WEIWEI

»I overensstemmelse med vores habilitetsregler tjekker vi rutinemæssigt, om (pris)kandidaterne har 'private relationer til' eller indgår i kategorien 'nærtstående' til medlemmerne (af akademiet). Det har vi også gjort her. Göran Malmqvist betegner ikke Mo Yan som tilhørende nogen af de to kategorier. De er altså ikke personlige venner«, skriver Peter Englund til SVT i en mail.

Samtidig hævder Englund, at det var Mo Yan selv, der bad om lov til at skrive forordet i Malmqvists og hustruens bog. Mo Yan skriver ellers selv i forordet, at det var »Lille spøgelse«, der bad ham om det.

LÆS ARTIKEL

»Vi ser på habilitetsspørgsmålet med største alvor«, lyder det fra Peter Englund.

»Men jeg har meget svært ved at tro, at et fire år gammelt forord i en bog skulle være nok til, at man vil takke vedkommende med en nobelpris«, skriver Englund i mailen.

Kulturredaktør: På kant med reglerne
Sagen får en del opmærksomhed i de svenske medier. Aftonbladets kulturredaktør, Åsa Linderborg, slår fast, at der ikke er noget i sagen, der får hende til at tvivle på, at 57-årige Mo Yan er en værdig nobelpristager.

Men de nye oplysninger om de venskabelige forbindelser og forordet i Malmqvists bog er alvorlige, mener hun.

»Problemet er, at man kan mistænke, at Göran Malmqvist faktisk får en økonomisk gevinst ud af den blåstempling. Bogen lanceres ved hjælp af en nobelpristager. Så er det nok alligevel sådan, at han er på kant med Det Svenske Akademis regler«, siger Åsa Linderborg til SVT.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden