Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forhåndsviden. Arne Dahls nye roman kræver forkundskaber fra de forrige kapitler i seriens bind. Han fortsætter brat og brutalt, hvor han slap sidst, i sin myldrende verden af mange mennesker og mange steder.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Forhåndsviden. Arne Dahls nye roman kræver forkundskaber fra de forrige kapitler i seriens bind. Han fortsætter brat og brutalt, hvor han slap sidst, i sin myldrende verden af mange mennesker og mange steder.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Svensk krimi er en verbal Volvo med skudsikre ruder

Arne Dahl fortsætter driftssikkert sin serie om Opcop og strømeren Paul Hjelm.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jamen så fortsætter Paul Hjelm og hans tro følgesvende, en mindre FN-bygning af alskens etniske folk fra både nære og fjerne lande uden for Skandinavien. EU’s specialgruppe Opcop, som sidst vi mødte organisationen med Hjelm for bordenden i ’Blindebuk’, måtte bide skeer med genetiske, gustne og gale videnskabsmænd og kræfter, som dræbende trak i usynlige tråde, er atter samlet og klar til at forsvare Aftenlandet, Asien og Amerika.

Mod pludselig udslettelse, lig den dræbende drone, der starter hele denne tekno-opera med en spændende metallisk ouverture for to mennesker på en øde ø samt døden fra skyerne som et lyn fra en klar himmel. Sådan fortsætter historien præcis som i titlen ’To mand frem for en enke’.

Enken hedder Donatella Bruno og blev sprængt i luften i forrige bind. Nu sendes folk parvis ud i felten for at grave op og endegyldigt optrevle hendes mystiske mord med mere såsom mafia og andre loger for lig i lasten. Men vær advaret: Begyndere kan absolut ikke begynde her.

Bogen kræver forkundskaber fra de forrige kapitler i seriens bind. Arne Dahl fortsætter brat og brutalt, hvor han slap sidst, i sin myldrende verden af mange mennesker og mange steder med flere lag end den russiske babusjkadukke, guddommelige Kate Bush sang om i sin tid.

Sammenhæng og kaos

Indrømmet. Jeg har det lidt svært med Arne Dahl og hans Opcop-serie. Med hans springende og indviklede tirader om powerparret Paul Hjelm og Kerstin Holm i en forgrenet international verden af forbrydelse og straf, sammenhæng og kaos. Jeg kan bedst lide ham fra dengang, A-gruppen mestendels handlede om det ubeskriveligt onde i de dybe svenske skove, ubegribelige dødsfald i sidegaden hjemme i Stockholm med mere beskedne og modeste konspirationer end noget altfavnende a la en James Bond-film.

Nu er vi ude i den meget store verden, og undskyld mig sammenligningen, men er Arne Dahl ikke ved at blive den tænkende kulturradikale læsers svar på de konservatives Tom Clancy? Eller mere præcist diagnosticeret, ramt af det, vi danske kalder Guillou-syndromet? Sådan storhedsvanvittigt at se Sverige som en verdensbeherskende supermagt og klodens største Robocop?

Mere Karl XII end Carl Larsson, mere alle fjenders overmand end Astrid Lindgren og folkehjemmet. Simpelthen Pippi Langstrømpe, nu med testosteron og testikler. Tilsat psykologisk pingpong om tosomhed og job og andre trivielle skærmydsler, alenlange udredninger om Calabriens klanmæssige udvikling siden antikken, diverse dialoger uden grænser om dit og dat og omstændelig efterforskninger med flere personer end i en telefonbog af Tolstoj. Til et punktum med parmiddag, og er der mere rødvin i flasken.

Spontane nedslag af sublim spænding

På den anden side er det virkelig vederkvægende at møde skandinaviske politifolk, som ikke har et alvorligt problem med alkohol og stoffer, sopper rundt i egen selvmedlidenhed, ja sågar skyldløst kan snuppe en After Eight før kl. 20. At få en masse fagligt og sagligt at vide sat ind i en professionel sammenhæng, hvor plottet strikt holder, og knowhow er i orden. Spontane nedslag af sublim spænding med en accentueret mening i galskaben, om den senmoderne verden uden grænser for hvad som helst af ondt og godt, Facebook og overvågning.

Du får vitterlig meget for pengene, når du køber Arne Dahls verbale Volvo med skudsikre ruder, tung og solid, hurtig og sikker. 500 sider, som kan klare en flyvetur til Australien. Til gengæld lå du lidt mere søvnløs i forne tider hjemme i Stockholm med A-gruppen i hånden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden