Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bølge. Dror Mishani er udkommet med årets anden israelske krimi på dansk i form af den ekstremt velskrevne 'Din nabos søn'.
Foto: Yanai Yechiel / Gyldendal

Bølge. Dror Mishani er udkommet med årets anden israelske krimi på dansk i form af den ekstremt velskrevne 'Din nabos søn'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Israelsk krimidebut har heldigvis en fortsættelse på vej

Lovende debut undgår genrens klicheer i dybdegående psykologisk spil mellem fantasi og realitet.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver storby med respekt for sig selv har efterhånden mindst én litterær krimihelt.

At Tel Aviv har to, ved vi nu, hvor Dror Mishani er udkommet med årets anden israelske krimi på dansk i form af den ekstremt velskrevne og velturnerede ’Din nabos søn’. I foråret udkom landsmanden Liad Shoham med sin femte bog, ’Konfrontation’, på vort sprog og viste, at der er stort potentiale i på en gang eksotiske og dog så letgenkendelige Israel.

LÆS ANMELDELSE

Oversætterne er de samme, og historien viser ligeledes, at der findes et almindeligt Israel, hvor mennesker lever et fredeligt og normalt dagligliv, langt fra den palæstinensiske konflikt. Men den 37-årige Mishani har unægtelig lidt flere lag i sin fortælling, og det gør ’Din nabos søn’ til en givtig læseoplevelse.

Krimistof i Tel Aviv
Optakten er banal.

En mor henvender sig på politistationen til den noget desillusionerede og flegmatiske kriminalkommissær Avi Avraham og fortæller, at hendes teenagesøn er forsvundet.

Kommissæren forsøger at berolige ved at spørge den ulykkelige mor, om hun ved, hvorfor der ikke udkommer kriminalromaner i Israel? Fordi der ikke sker nævneværdige forbrydelser at suge inspiration fra, forstås.

Dror Mishani får bygget en spændstig fortælling op

En påstand, Avraham, der lever alene for og af sit job, kommer til at æde i sig. For i de kommende uger fører eftersøgningen af den forsvundne søn, Ofer, kun til frustrationer og flere spørgsmål.

Et af dem udgør den forsvundne drengs underbo, gymnasielæreren Zeev, der med kriminalkommissærens ord hele tiden befinder sig »i hælene« på efterforskningen. Han er i gang med et skrivekursus og har givet privatundervisning. Måske ved han mere, end han fortæller politiet?

Fortsættelse følger... heldigvis

Gennem sit fornemme dobbeltportræt af de to mænd får Dror Mishani bygget en spændstig fortælling om benhårde realiteter og fantasiverdener på vej mod en uundgåelig konfrontation op.

Det er for dette twistede og dybt psykologiske spil med hverdagens begreber og skikkelser, man skal nyde ’Din nabos søn’, ikke for hverken sortsynet humor, whiskyplettet melankoli, lemlæstelse eller action.

Det undgår bogen fuldstændig, og også derfor er debuten en usædvanlig og en usædvanligt fin kriminalroman, som oven i købet rundes af med en sjældent troværdig og fint indfanget romance. Der, selv om den naturligvis kan læses som en afsluttet helhed med en overraskende og helstøbt slutning og hele pivtøjet, slutter med to særdeles lovende ord: »Fortsættelse følger ...«.

Fryd ligeså.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden