Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klassiker. Litteraturredaktørens anbefalinger byder både på klassikeren over alle klassikere, samt på en anden slags robinsonade.
Foto: Illustration: Forlaget Samleren

Klassiker. Litteraturredaktørens anbefalinger byder både på klassikeren over alle klassikere, samt på en anden slags robinsonade.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Sommerlæsning: Ørneøje, Crusoe, græsk thriller og god eskapisme

Litteraturredaktøren anbefaler bøger med livsindsigt til børn, unge og voksne.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1.- 5. klasse: ’Ørneøje’-serien af Georg Dahl

Sommeren skal bruges til at være indianer. Det går ikke uden bue og pil, fiskesnøre og lange strand- og skovture med dolk i bæltet og proviant i rygsækken.

For at komme i den rette stemning skal du ikke læse ’Hjortedræber’ af James Fenimore Cooper eller en af Edward S. Ellis’ mange indianerromaner. Det er for nemt. I stedet skal du læse ’Ørneøje’-serien.

Svenske Georg Dahls skønne bøger udkom på dansk i begyndelsen af 1960’erne, og de foregår ikke på prærien eller i de store skove, men ved kysten et eller andet sted i Syd- eller Mellemamerika. Sådan husker jeg det i hvert fald. Ørneøje risikerer at dø, hvis han ikke kan spænde krigsgudens bue. Mange har forsøgt, men ingen har benyttet den metode, Ørneøje ender med at benytte!

Desværre har de voksne bibliotekarer helt uforståeligt sat serien på depot, og den er udgået af handelen, så du skal på jagt for at få fat i den. Skalpér din lokale bibliotekar, hvis ikke han/hun skaffer dig bøgerne fra et eller andet depot for bøger, der ikke længere er politisk korrekte. Led også i antikvariater.

Når du har fået fat på dem, skanner du dem og deler dem digitalt med andre. Indianere er ligeglade med, om den slags er ulovligt, og hvis mange nok bliver glade for Ørneøje, kan det jo være, at den bliver sat i produktion igen.

6.-10. klasse: ’Robinson Crusoe’ af Daniel Defoe

Du er lost uden din smartphone, og sommeren ville være ødelagt, hvis ikke du kunne flygte ind i den, uanset om du befinder dig i Samariakløften på Kreta eller i Grand Canyon.

Det problem havde Robinson Crusoe ikke, og man vil ikke kunne klare sig i mange uger efter civilisationens sammenbrud, hvis man ikke først har læst om Robinsons meget aktive liv på den øde ø.

Bogen, der udkom i 1719, træner dig i at være opfindsom og udvise den rette omhu over for naturens luner. Samtidig indser man, hvor stor verden i virkeligheden er, og hvor skønt det er, at man til daglig ikke bor på en øde ø midt ude på et af verdenshavene.

Samtidig indser man, hvor stor verden i virkeligheden er, og hvor skønt det er, at man til daglig ikke bor på en øde ø midt ude på et af verdenshavene

Romanen, som er en af verdens mest læste og klassikeren over alle klassikere, er baseret på den virkelige historie om skotten Alexander Selkirks fire år lange ophold på øen Mas a Tierra 600 km vest for Chile i Stillehavet i 1704-1709. Han blev sat af skibet og ladt alene af en sur kaptajn, der kun var 21 år.

Ungdomsuddannelsestiden: ’Klatrebaronen’ af Italo Calvino

Man kan også ende med leve oppe i de ’øde’ træer, og det er præcis, hvad Cosimo beslutter i en alder af 12 år efter at være blevet vred på sine adelige forældre. Han bliver oppe i sine træer de næste 54 år, og de går med at filosofere over livet, for Cosimo, trætoppenes uforlignelige ungdomsoprører, ser tingene meget skarpt.

Italo Calvinos forfatterskab er ekstremt alsidigt og ofte meget eksperimenterende. Denne roman er fortalt lige ud ad landevejen, og man kan ikke læse den uden at få trang til selv at bygge en hule oppe i træerne, hvis man da ikke får lyst til at etablere sig i et egentligt hus deroppe.

På sin egen måde er ’Klatrebaronen’, der foregår i 1700-tallet, en ’robinsonade’, altså en fortælling om en person, der ligesom Crusoe lever alene i naturen. Cosimo er dog på ingen måde ensom. For eksempel sidder han ofte på en lavthængende gren og taler med sin søster. Men sætte sine ben på jorden igen, aldrig!

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

20’erne: ’Troldmanden’ af John Fowles

Ingen øer er skønnere end de græske, og det uanset om bankerne er åbne eller ej. Skønnest er de i maj, hvor solen endnu ikke har svedet alt af og alt står i frydefuld blomst, og den bedste græske øroman er det blevet min skæbne ganske jævnlig at bringe i spalterne.

Fowles er et must for den modne, men stadig unge læser, som tumler med tilværelsens store spørgsmål, mens det bobler i kroppen af eventyrlyst og libido.

Hovedpersonen Nicolas Urfe er taget til Grækenland i mangel af bedre. Han har fået arbejde som lærer på en privatskole, efter at kærligheden til Allison hjemme i London har lidt skibbrud. Nu er han alene med sig selv og mærker græsk inspiration fra fjern og nær fortid vælte ind. Hele tiden runger spørgsmålet: Hvem er jeg, hvad vil jeg bruge mit liv til?

Fowles er et must for den modne, men stadig unge læser, som tumler med tilværelsens store spørgsmål, mens det bobler i kroppen af eventyrlyst og libido

Romanen bliver thrilleragtigt spændende, da han drages ind i det mystiske spil, som udgår fra Villa Bourani på den anden side af øen.

Voksen: ’Eremitten’ af Thomas Rydahl

Det er et falsk valg at stille spørgsmålet om sommerferielæsning op som valget mellem underholdning og opbyggelighed. God eskapisme er altid sundt for sjælen, som ellers har nok at se til, når hverdagen kalder og Thomas Ryddahls debutroman har det hele..

Og så er den helt sin egen, både hvad angår tonen som er roligt slentrende men med en subtil spænding i sproget som varsler dramaets komme. Og med hensyn til den uforlignelige (anti)helt: Erhard, den 9-fingrede taxachauffør, klaverstemmer, romantiker og vagabond-detektiv, som lever på en skråning ned mod vandet på ferieøen Fuerteventura.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når Erhard har lyst til det, sætter han sig i bilen og læser en af de mange paperbacks, han har i bagagerummet. Han lader tiden gå, skal ikke rigtig nå noget, men så sker det. Han er på stranden, da liget af en lille nyfødt dreng bliver fundet i en papkasse i en ny bil, som ligger i vandkanten. Hvordan er drengen havnet der? Hvorfor er politiet tilbageholdende med at gå ind i sagen? Erhard suges ind i sagen, der har forgreninger til alle sider.

Rydahl skriver om Fuerteventura, så man ikke behøver rejse dertil, og så man kan lugte Erhard, som ikke ligefrem hænger i badet.

Rigtige øboere bruger ikke Rexona, men rigtige sommerlæsere er selvfølgelig både til bue og pil, huler oppe og nede samt de mysterier, der nu engang måtte falde deres vej forbi.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden