Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bedaget. Mads Holgers nye roman 'Vorherre bevares' er ikke bedre end hans første. Stilen er opstyltet og unødvendig.
Foto: Joachim Adrian (Arkivfoto)

Bedaget. Mads Holgers nye roman 'Vorherre bevares' er ikke bedre end hans første. Stilen er opstyltet og unødvendig.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Mads Holger svælger i ordet 'endskønt' i opstyltet roman

Mads Holgers roman, nej bog, er grotesk bedaget sprogbrug, hovedløs handling og forudsigelig kulturkritik.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mads Holger: levemand, charlatan, debattør, bachelor i teologi, radiovært, tidligere folketingskandidat for Konservative og altså også romanforfatter. Eller han har i hvert fald skrevet en ny bog. Hans første hed ’Alle går rundt og forelsker sig’ .

Den nye hedder ’Vorherre bevares’, og det helt særlige ved Mads Holger er, at han fra debuten viste sig at være en elendig forfatter, og at han siden da ikke er blevet bedre. Overhovedet. Det er alligevel noget af en bedrift, næsten naturstridigt.

Fortællingen skal vel forestille at være en slags dannelsesroman.

I hvert fald følger vi hovedpersonen Hektor gennem tykt og tyndt. En mindeværdig sommer i Skagen, da den forældreløse Hektor var dreng; en lovende, men brat afsluttende karriere som fodboldspiller; et pludseligt skift til en kunstnerisk løbebane på Kunstakademiet; en tid som skrædder og succesfuld forretningsmand i Paris; hjemkomst til København, stiftelse af familie og, naturligvis, efterfølgende skilsmisse; tilbagevenden til barndomsby, teologiske studier og et kortvarigt virke som præst.

Stilen er opstyltet, bedaget, unødvendig. Yndlingsordet er 'endskønt', som måske optræder 50 gange

Sådan er handlingens hovedløse gang. Sådan her skriver Mads Holger, når det skal være poetisk: »Den syrlige, men også sukrede limonade svandt ham i svælget, og en mindre isterning blev heller ikke nægtet samme passage«. Sådan her skriver han, når det skal være kulturkritisk: »Dengang havde DSB’s tog kupeer, og kupeens afvikling er stadig en af vor kulturs store tab«.

LÆS OGSÅ

Skaber en lidt avanceret syntaks

Og sådan her skriver han bare i det hele taget: »Folk sammenlignede ham [altså Hektor, MKF] ofte med Ole fra Far til fire-filmene, og endskønt han ikke helt vidste, om han skulle være smigret heraf, måtte han dog medgive, at der bestemt var visse fysiske ligheder de to imellem«.

Stilen er opstyltet, bedaget, unødvendig. Yndlingsordet er ’endskønt’, som måske optræder 50 gange (jeg opgav at tælle). Men der svælges også i ord som heraf, herpå, herfor, hertil, hvortil – dvs. alle den slags termer, som begynder med h, og som kan sikre eller, i visse tilfælde, skabe en lidt avanceret syntaks.

MADS HOLGER

Og så har Mads Holger, ligesom vores kære og nu forhenværende fodboldlandstræner Morten Olsen, en forkærlighed for adverbiet ’vitterligt’ – faktisk kunne Mads Holger alene på grund af sit sælsomme sprog være en fin oplagt kandidat til næste gang, denne post bliver ledig, og på den måde blive den næste i rækken af landstrænere, som ikke taler dansk som de fleste andre danskere taler dansk. Hellere dét end en fortsat funktion som forfatter. Vorherre bevares. Vorherre bevares.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden