Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DIMA GAVRYSH/AP
Foto: DIMA GAVRYSH/AP

Prisvinder. Jhumpa Lahiri.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Pulitzer-prisvinder på dansk er fuld af stilfærdig inderlighed

Jhumpa Lahiris 'Lavlandet' er en familiehistorie fortalt i mol.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatternavnet får en til at tænke på fjerne kyster, og det er såmænd sandt nok. Men nok ikke de kyster, der umiddelbart falder en ind. Romanen udspiller sig for en stor dels vedkommende på Long Island, selvom dens oprindelsesland er Indien, nærmere bestemt Calcutta, som byen hed i 1960’erne, hvor det hele begynder.

I millionbyen er der områder, hvor man dengang levede et fredeligt, beskedent liv, nærmest provinsielt. Brødrene Subhash og Udayan er ikke tvillinger, der er halvandet år imellem dem, men de vokser op, som om de var det, i et lille hus nær et lavtliggende oversvømmet område med klart vand, dækket af vandliljer.

De er meget forskellige. Subhash er stille, tilbageholdende, Udayan udfarende og modig. Deres forskelligheder udjævner aldersforskellen, og begge er så dygtige, at de kommer på universitetet.

Det er en urolig, voldelig tid i egnen omkring Calcutta. Maoistiske grupper dukker op som reaktion på den umådelige fattigdom og slavebundne tilværelse, en stor del af befolkningen lever under. Fra teori går bevægelsen efterhånden over til terror.

Der er en stilfærdig inderlighed over scenerier og mennesker

Som ung studerende begynder Udayan at omgås Naxaliterne, som den største gruppe kaldes. Men han finder også kærligheden i form af en ung filosofistuderende, Gauri.

Mens det sker, er Subhash langt fra hjemmet, han studerer kemi på det oceanografiske institut på Rhode Island, hvor han lever en beskeden, ensom tilværelse og kun hører lidt hjemmefra. Indtil et brev om Udayans død kalder ham tilbage til Calcutta for en stund. Han finder alt forandret.

Andrew Harnik/AP
Foto: Andrew Harnik/AP

Men som sagt, det meste af handlingen udspiller sig på Rhode Island, hvortil Subhash bringer broderens unge enke, Gauri. De har giftet sig, meget mod forældrenes ønske, for sammen at opfostre det barn, Gauri venter sig. Det er spillet mellem de tre, far, mor og datter, der bliver romanens kerne. Med en magtfuld afdød som en evig skygge over familien i USA og familien i Indien.

'Lavlandet' er præget af en lavmælt, melankolsk tone. Det er ikke de store dramaer, der udspiller sig. End ikke, da Udayan henrettes af politiet (hans død står på bogomslaget, så jeg røber ingen hemmeligheder).

Der er en stilfærdig inderlighed over scenerier og mennesker. Som Subhash vandrer ensom omkring i de blege amerikanske landskaber, kommer han til at elske dem, alt imens han lever med et savn, når han om efteråret genfinder sit hjemland i løvet, der får de farver »han havde lagt bag sig: cayennens og gurkemejens stærke farver og friskknust ingefær hver morgen i køkkenet til krydring af maden, som hans mor lavede den«.

Jhumpa Lahiri, der tidligere har fået Pulitzerprisen for en novellesamling, blev indstillet til Man Booker-prisen i 2013, fik den ikke, men ’Lavlandet’ fik til gengæld en stor sydasiatisk pris.

Forfatteren er selv af indisk afstamning, født i London og opvokset i South Kingtown i Rhode Island, en af de heldigvis efterhånden mange forfattere, der med dobbelt kultur har bolig mange steder og kan se både den ene og den anden vej og dermed berige litteraturen og os andre med nye indsigter og følelser.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden