Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ligner. I alt væsentligt er romanens fodboldklub modelleret over Chelsea, der netop har sikret sig det engelske fodboldmesterskab.
Foto: Kirsty Wiggleswort / AP

Ligner. I alt væsentligt er romanens fodboldklub modelleret over Chelsea, der netop har sikret sig det engelske fodboldmesterskab.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Fiktiv Premier League-klub er 'hovedperson' i ny krimi

Philip Kerr kaster sig over en ny krimigenre. Og det er nemt at se, hvor han har inspirationen fra.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om jeg er ret vild med både litteratur og fodbold, sidder jeg noget skeptisk med Philip Kerrs ’Januarvinduet’ i hånden.

En krimi, hvor hovedpersonen er træner og altmuligmand i en fiktiv klub i den engelske Premier League. Kan man tro på det?

Ja, det kan man faktisk. Forpustende produktive Philip Kerr er noget af en troldmand, når det handler om at puste kriminelt liv i et stykke researchet virkelighed. Og minsandten om ikke også han får mig til at tro på London City med hjemmebane på det futuristiske stadion med tilnavnet Tornekronen.

En relativt ny London-klub, der takket være en rig klubejer hurtigt er kommet til at spille med i det fineste selskab og hver weekend møder Manchester United, Tottenham, Arsenal, Newcastle eller et af de andre kendte mandskaber fra verdens mest prestigiøse liga.

Skygge-Chelsea

Kerr benytter sig af et frækt kneb. London City er fiktiv ’hovedperson’ i en slags nøgleroman om Chelsea F.C., der sidste weekend sikrede sig det engelske fodboldmesterskab flere uger før sidste spillerunde. Men The Blues fra Stamford Bridge spiller også mod London City, så Chelsea er det ikke.

Men i alt væsentligt er London City modelleret over Chelsea. Klubbens portugisiske manager, Joao Zarco, er en provokerende, selvpromoverende herre med flabet mundtøj, iltert temperament og lækkert halstørklæde. Ligesom Chelseas Mourinho.

At London Citys oligark, Sokolnikov, er ukrainsk, gør ikke den store forskel i forhold til Chelseas russiske enehersker, Roman Abramovich.

London City som et Skygge-Chelsea fungerer. Det samme gør Scott Manson som hovedperson. En farvet tidligere professionel fodboldspiller, som fik sin karriere brat afbrudt af en voldtægtsdom. Da han efter et par år i fængsel blev renset, var karrieren forbi.

Nu er Manson via et ophold under vingerne på Pep Guardiola i Bayern München hastigt på vej opad i det internationale træner-hierarki som Zarcos næstkommanderende.

Scott er vant til at fikse lidt af hvert i kulisserne. Ikke så få af fodboldspillerne er hedonistiske halvguder med børnehjerner. Så det falder Scott ret naturligt at optræde som diskret amatørdetektiv, da Zarco bliver myrdet.

Forpustende tempo

Når krimien ’Januarvinduet’ er så spændende som en fodboldkamp, skyldes det ikke mindst, at Kerr klart nok ved alt, hvad man skal vide om engelsk fodbold for at kunne skrive en krimi om en myrdet manager og alle de svinestreger og beskidte eftertaklinger, der afsløres i kølvandet.

Der er temperament i nærkampene og krudt i støvlerne i det kriminelle felt, når Kerr lufter sine holdninger til de vanvittige pengesummer i moderne fodbold, Fifa’s korrupte metoder og det moderne fodboldstadions forvandling til grotesk forvoksede VIP-suiter.

I ’Januarvinduet’ – titlen hentyder til det korte transfervindue i januar, hvor klubberne kan handle spillere – virker Kerr sulten og skriver, som om han har haft en fest. Hvilket ikke altid er en selvfølge.

Philip Kerr holder et forpustende tempo

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Philip Kerr holder et forpustende tempo. Der er allerede annonceret yderligere to Scott Manson-fodboldkrimier i 2015 med titlerne ’Hand of God’ og ’False Nine’. Kerr skriver som P.B. Kerr børnebogsserien ’Lampens børn’ og tematiske spændingsromaner med udgangspunkt i videnskabelige eller filosofiske emner.

På det seneste har især debatten om Skaberguden vs. Darwin haft hans interesse. Her er hans store helt den naturvidenskabelige fundamentalist Richard Dawkins.

Men Kerrs vigtigste præstation er og bliver ’Berlin Noir’-krimierne med hovedpersonen Bernie Gunther. ’Berlin Noir’-trilogien henlagt til Hitlers Tyskland satte 1989-91 en ny standard for den historiske krimi.

Realismen siver

Kerrs konstruktion med en Raymond Chandlersk noir-helt omgivet af superskurke som Heydrich og Goebbels er ikke mindst takket være Kerrs eminente research og sans for rekonstruktion en vinderkombination.

I 2006 vendte Kerr tilbage til Bernie Gunther. Med ’The Lady from Zagreb’ er Kerr nu oppe på syv nye ’Berlin Noir’-bøger og ti i alt. De fleste har været gode, men det voksende problem er, at måden Kerr efterhånden får udfyldt alle hullerne i historien på, får realismen til at sive ud.

Det er svært at tro, at Bernie hvert eneste år sin traurige modvilje til trods har oplevet noget exceptionelt dramatisk og spillet en historisk nøglerolle.

I den hidtil mindst troværdige i serien, ’The Lady from Zagreb’, kniber det også stilistisk med realismen. Her går Kerrs sikre greb om seje Chandler-replikker over gevind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Historien om Gunthers forelskelse i den kroatiskfødte ’tyske’ skuespillerinde Dalia Dresner skal i forbifarten afhandle Balkan og Schweiz’ rolle under Anden Verdenskrig, mens Kerr lader Bernie gå Bogart-planken ud i sin helt egen version af ’Casablanca’. Det er lige før, at den hårdkogte charme virker smagløs midt i folkemordene.

I et efterskrift takker Kerr sin redaktør for at have opmuntret ham til at skrive ’The Lady from Zagreb’ og bekendtgør samtidig, at den næste i serien hedder ’The Other Side of Silence’ og kommer i 2016. Måske var det på tide at klappe hesten.

Eller skrue lidt ned for Bogart-charmen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden