Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Archimedes i den lyse nat

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved hjælp af en selvbinder, en traktor, en hængesofa, en old-radio plus diverse ledninger lykkes det bedstefar Julius at konstruere, hvad han selv tror er en stedsmaskine, men børnebørnene (og tvillingerne) Selma og Malte, der afprøver monstrummet, finder ud af, at det er en rigtig tidsmaskine

Så imellem hyldedrik og tordenvejr går turen fra den tilstundende sankthans aften i Danmark lige nu og til Syrakus under Den anden puniske krig for 2.218 år siden.

Som alle ved, var Archimedes en klog og rar gammel mand. Det er bedstefar Julius også. Vagabonddigteren Stefan Staruttenberg er god som den lyse nat, og han elsker Elsebeth med den store numse. Alt er godt derude på landet og såmænd også nede i Syrakus indtil de kongelige rådgivere begynder at dø en mystisk død og den romerske hær lægger sig rundt om byen.

Archimedes mumler og tegner sine cirkler og spiraler. Det hjælper lidt, men historiens gang kan ingen ændre, så Selma og Malte må stå og se på, da en romersk soldat afslutter hans grublerier med sit korte sværd.


Det er en forunderlig,og bramfri børnebog, som Karen Fastrup og Niels Lyngsø har skrevet. 'Kampen om Syrakus' dufter af flæskesteg og ferskner, og den kommer rundt om sin tidsrejse på den mest elegante og grinagtige måde. Det historiske stof virker venligt og aldrig påtrængende.

Bedstefar tror, at hvis han indstiller radioen på Stockholm, så kan han besøge sin bror i Sverige, men nu bliver det i stedet Syrakus, hvor børnene dumper ned i et klassisk krimi-drama, der opklares takket være den snakkesalige papegøje Umberto Ekko.

»Kære borgere og slaver!«. Sådan indleder Archimedes - mens alt endnu er godt - sin sidste store tale, der forklarer de mystiske mord.

Det er en veloplagt og letløbende historie, som ikke forekommer mindre sandsynlig end andre fantastiske rejser i tid og rum. Sprogligt hæver den sig over det meste på markedet, især når midsommeren folder sig ud, eller når tiden hvirvler forbi i omvendt rækkefølge.

»Ved Euklid!«, udbryder den gamle geometriker, når han har fanget en pointe.

»Det bliver alle tiders ferie«, siger børnene til hinanden, før den rigtig er kommet i gang. Og detaljerne giver liv både her og hisset: »det var en vævestue hvor tyve kvinder eller mere arbejdede ved hver sin væv«. Det er det lille »eller mere«, der gør hele forskellen.

Ved Euklid (og Gyldendal)! Endnu en god børnebog af nye, danske stemmer. Det er den anden i år. Den første var Bent Jakobsens 'Det blå lys'. Måske går det den rigtige vej - eller mere.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden