0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sol, sprut og sex

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tre omrejsende ungersvende 'backpackers', Aaron, Iain og Johnny, nyder livet i den thailandske golf på Ko Phangan. Vi er faktisk tæt på Paradis i Thomas Qvortrups utroligt velskrevne og spændende roman af samme navn. Her er nok af sol, sprut, stoffer og sex i form af kvinder, som byder sig til og er villige til alle former for erotik.

Den ene dag tager således den anden, præcis som den ene kvinde falder til føje efter den anden. Især over for smækre Aaron, som har røven fuld af penge og pikken konstant ude af bukserne. Han er anfører, førerhunden over for Iain og Johnny, og det er hans kreditkort og hans kynisme, som lægger kabalen og tegner kortet for aftenens druk og erobringer.

Men intet Eden uden en slange. De tre gutter har deltaget i et bunkepul med en amerikansk pige, som blev voldbollet og slået til døde. Dette mord er ikke opklaret, men ligger som et lig i drengerøvenes forgyldte last. Og der dukker flere lig op i strandkanten, og samvittigheden kan ikke helt druknes i orgier og orgasme.


'Tæt på Paradis' er som sagt en velskreven sag. Forbilledet er Bret Easton Ellis' namedroppende, luksuøse og febrilsk postmoderne hyberrealisme, hvor moral kun ankommer på baggrund af en amoralsk handling eller refleksioner over en sådan. Hvor scener glider over i hinanden i flere lag og lagt ud på flere stemmer.

Qvortrup formår fantasifuldt at lade stilen slette alle spor af tid og kronologi, just som en ferie opleves fjernt fra den virkelighed med ur og kalender, som ellers udgør den rigtige verden.

Således bliver Aaron mere og mere den interessante og funktionelle psykopat, en fascinerende perverteret playboy, hvis kvinde- og menneskesyn forfærdeligt foldes ud i indre monologer og overfladiske dialoger, totalt uden etiske anfægtelser, uden politisk korrekthed og uden udsigt til lykke i traditionel forstand.

Det gælder også romanens mange, både kliniske og klæbrige sexscener. Hvor det, der her overlades til fantasien, i så tilfælde, er næsten værre, mere vederstyggelig og mere saftigt end det, der rent faktisk står på papiret og leveres i det glat glamourøse sprog.


Vi er i en international jetsetklike, hvor Aaaron dæmonisk og destruktivt mere og mere 'stofliggør' og seksualiserer alle menneskelige relationer. Hans ekskæreste Vickie udlever hektisk og hedonistisk en lesbisk affære med Heather, Iains kæreste. Mens Johnny drukner mere og mere i egen personlige værdinihilisme.

Alt er i spil, alt er et spil, men som Qvortrup lader ane mod slutningen, så har spillet også sine regler. De rammer mest besk den naive og enfoldige danske pige Maria, som vi forlader endnu med illusioner om at have mødt den store kærlighed i skikkelse af Aaron, men også med en sjæl, som er ved at blive ædt op af coke.

Hendes skæbne er sådan set den eneste danske vinkel i denne roman, som selvfølgelig klart forholder sig bevidst til værket om dette problematiske og dog sorgløse strandliv for unge i Thailand, nemlig romanen og filmen 'The Beach'.

Support Your Local Patrick Bateman - står der et sted i bogens verden. Det gør man så gerne ved at læse denne inciterende og underholdende roman, som minder denne ældre anmelder om filmen 'More' fra hans ungdom i 1960'erne. Også en historie om unge, som kommer ud i noget snavs og ned i uføret på grund af sex uden grænser og narkotika i lange baner.

'Tæt på Paradis' er således på denne facon stærkt anbefalet som gammel vin på ny plastikflaske. Men sådan set også med et lille skolemesteropstød påklistret den advarsel, at kundskabens træ i denne have bærer stærke frugter.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce