0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dejlig er Jorden

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jon Ewos krønike om drengen Adam Halvorsen og hans slægt er tykkere end Buddenbrocks, og så forløber historien kun over et kort spand af tid. Enten glemte Thomas Mann noget, eller også har Jan Ewo speedsnakkeren på.

'Jorden er hård og nøgen' hedder tredje og afsluttende bind om Adam, han er blevet 17 år. Der er ikke det, han ikke har prøvet. I første bind 'Solen er en fed Gud' forsøgte Adam - med toppen af en silo som base - at banke sig vej ind i voksendommen. Bind to 'Månen er en kæmpe nar' var et hastigt tilbagetog og dybt fald ned i depressioner, der får C.V. Jørgensen til at ligne julemanden.

Nu i jordbogen finder Adam på at dele sol og vind lige og finde sin egen vej med indiansk visdom og spruttende hormoner. Jon Ewo, der elsker digressioner af alle arter og fylder bøgerne med funky statistik, går heller ikke Hegel forbi i et af de sidste efterskrifter til denne sidste bog i serien. Tese, antitese, syntese.

Selv om det meste handler om Adam, er det også denne gang en familiebegivenhed, der rykker. I månebogen var det en reunion af forældrenes punkband, og her er substansen en udflugt for at finde faderens rødder i en lille bygd. De havner ca. 700 km galt fra målet, men de kommer hinanden ved hele vejen. Det er en roadmovie uden flimmer.


Sprogligt kører Jon Ewo i højeste gear og tiltaler læseren med et uafladeligt »Brødre & Søstre«. Siderne flimrer med fed skrift og knæklyrik for at sprænge alle de snærende bånd. Det er en tone, der siger 'take it or leave it', den flytter grænserne for normal romanskrivning, og det er svært ikke at blive flået med af forfatterens høje tempo. Som yngre spillede Ewo bas i punkbandet 'Nakkeskuddet', der var ret råt, og dette skrig kommer nu ud i bogform.

Handlingen i 'Jorden er hård og nøgen' rummes inden for 3 uger i eftersommeren. Den 11. september bliver Adam bortvist fra gymnasiet. Senere kører han galt med vennen. Storesøsteren føder tvillinger, og Adam fødes hårdtpumpet til erkendelsen af Jordens hårdhed, kvinders blødhed og livets skrøbelighed.

Det er en bemærkelsesværdig trilogi skabt af punk og Hegel og i uafladeligt frit fald. De mange udfald, fakta, nusseriet og ordlavinerne bliver dog ført samlet i mål ved en sidste feberredning af bassisten. Bandet slutter samtidigt! Alt falder i hak og på plads. Det er mere end musik. Det er mere end ord. Det er en totaloplevelse med en sjælden glød.

Jon Ewo er en krukke, der er fuld af tomgang. Men han gør det fucking godt.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce