0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Barnet i øret

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der var engang ... sådan plejer de fleste eventyr at begynde, men sådan lyder optakten til den samling eventyr fra den islamiske verden, som Lise Marie Nedergaard har samlet og gendigtet, ikke.

Her lyder optakten: En eftermiddag kom en gammel mand ridende gennem den ørken, som turkmenerne kalder for 'Karakum', De Sorte Sandstrækninger ... og denne er på sin vis lige så suggestiv som den traditionelle formel.

Den gamle mand ønsker sig en lille søn, og se! Det får han, en søn der er så lille, at han kan sidde i kamelens øre, og det er ham den lille fyr, som begejstret hører de eventyr, som samlingen 'Kameldrengen' indeholder.

Og det er en dejlig samling, arrangeret som en fortællekreds med sørgelige, grusomme, smukke og muntre eventyr, der er mindre hofagtige end eventyrene i '1001 Nats Eventyr'.

Selv om der også forekommer smukke prinsesser og vezirer, er vi tættere på det daglige liv, som det forekommer eller rettere har forekommet i Iran, Irak, Sudan, Egypten og Afghanistan, hvorfra eventyrene er hentet. Eventyrene har den fine mundtlighed som gør, at man har stor lyst til at læse dem højt, selv om der ikke er nogen inden for hørevidde.

Det oplyses i kildefortegnelsen, at eventyrene er frit gendigtet og hentet fra en række eventyrsamlinger udgivet rundt om i verden. De fleste stammer dog fra samlinger, der foreligger på engelsk, tysk og fransk.

Flere oplysninger får man ikke, og selv om det heller ikke er bogens ærinde at komme ind på eventyrforskningens seneste resultater, kan det virke en anelse pauvert for den nysgerrige.


Eventyr og eventyrs udbredelse er et overordentligt interessant forskningsfelt, for der er det særegne ved eventyr, at det samme eventyr eller rettere næsten det samme eventyr findes i områder, der ikke har haft nogen forbindelse med hinanden.

Hvordan det hænger sammen kan man få meget at vide om - og herved blive en god del klogere - hvis man læser Knud Wentzels fremstilling 'Den globale fortælling. Eventyrets virkelighed, myten og sagnet' fra 2001.

En global fortælling er én som findes på mindst tre kontinenter, og det særegne ved eventyret er, at det i modsætning til litteratur i almindelighed ikke er synderlig lokalt funderet, og at det også i modsætning til al anden litteratur dyrker det typiske og ikke det individuelle.

Og så handler eventyret ofte om det svære ved at blive voksen, altså om menneskelig udvikling. Da det at blive voksen er en proces, som alle i alle kulturer kender til, er det heller ikke overraskende, at der er opstået fortællingerne om opbruddet fra hjemmet, om problemerne med seksualiteten og alt det, eventyr nu engang handler om rundt om i verden, for det er disse elementer, der nu engang hører med til at være menneske.

De eventyr-elementer som opregnes i Knud Wentzels fremstilling, finder man foldet ud i 'Kameldrengen', og er man ikke til teoretiske overvejelser - selv om man risikerer at blive klogere - kan man have stor fornøjelse alene af eventyrene i 'Kameldrengen'.

Samlingen har også det plus, at den kan være med til at formidle den rige islamisk kultur og afdiabolisere samme, og det kan sandt for dyden nok være nødvendigt i den tid, vi lever i just nu.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce