0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hyggepoesi

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ikke mere Schnack! Digteren Asger Schnack har besluttet, at digteren Asger Schnack ikke længere skal hedde Asger Schnack; fremover skriver han under navnet Paardekooper (mens han som forlægger, antologist etc. vil optræde under navnet Asger Braun).

Denne lidt bizarre beslutning betyder også, at duoen med det mundrette navn Jac & Schnack - som har en håndfuld digtsamlinger på samvittigheden - nu udsender en bog under navnet Jac & Paardekooper.

Bortset fra navneforandringen er alt ved det gamle. F.P. Jac og Paardekooper har skrevet nogle 'Digte på stedet'. Titlen antyder konceptet: Det enkelte digt tager udgangspunkt i en bestemt geografisk lokalitet, der som regel nævnes indledningsvis: »Brøndums Hotel, et nattelogi hvor vi logrer, tanken om morgenbordet krøller os allerede«, lyder en karakteristisk førstelinje.


Formelt er der orden i sagerne: fem afsnit med hver fem digte a tre strofer med hver fire vers. Samt en 'Efternøler', der sprænger systemet. Verslinjerne er lange, så lange, at de tit må ombrydes på uskøn vis, og det kan undre, at man ikke har valgt et bredere format til bogen. For det er i enhver forstand digte, der breder sig mageligt.

Digtenes steder er en række danske provinsbyer og nogle lokaliteter i København samt en enkelt afstikker til Sverige, og forfatterne synes at have en forkærlighed for beværtninger af forskellig art. Der svælges i solid mad og drikke, og der kigges på damer; det er de livsnydende ledemotiver, men derudover dynges der indfald på indfald op: Der er sansninger, tanker, associationer, ordlege, erindringsglimt og meget andet.

Problemet er, at alle disse indfald - hvoraf en del er ganske fine - ikke bringes i indbyrdes spænding. Det enkelte digt former sig derfor som en usammenhængende talestrøm, der skrider frem med bratte skift i følelsesregisteret og uden nogen hukommelse om, hvor den kommer fra, og hvor den skal hen.

Som læser er man da jævnt hen underholdt, men der er intet, der fæstner sig efter endt læsning. Trods navneforandringen er der efter min smag stadig for meget snak i duoens digte.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce