Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fidusmagere i farver

Skibet gynger med tricks og taskenspil i Herman Melvilles morsomme gavtyveroman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martin A. Hansen, eller rettere Sankt Martin, da han jo just er blevet litterært kanoniseret ind i vor ellers helgenløse og protestantiske kultur, skrev i 1955 et herostratisk berømt forord til den amerikanske forfatter Herman Melvilles mesterværk 'Moby Dick'.

Hansens kendskab til amerikansk litteratur kunne ligge på et frimærke, og der ville stadigvæk være plads til et husmandssted med fire gæs og en ko.

Men han kunne jo skrive besnærende, den gamle skolelærer, og så skrev han denne aristokratiske nordamerikaner ind i den danske læsekreds og bevidsthedshorisont som en art maritim hjemstavnsforfatter på de store have.

Fedt forord
Signalementet af Melville som toldinspektøren, der røg pibe i havnen og helst talte med indianere og træskibe, hvaler og heste og tit og ofte drømte om en anderledes altmodisch og arkaisk verden ligesom Sankt Martin selv, er såre forkert og forenklet.

Det gjorde allerede Poul Vad opmærksom på, og Flemming Chr. Nielsen gentager nu med retfærdig harme opmærksomheden.

I sit fede forord til sin fremragende oversættelse af endnu en roman af Melville, 'Bondefangeren', forsøger han at rette op på den Hansenske fejllæsning og misforståelse.

Civilisationskritik
'Bondefangeren' er bestemt længere væk fra 'Løgneren' end til Tante Lise på landet, som det jo hedder hos Christian Winter om afstanden mellem Danmark og Amerika.

Denne ukendte og undervurderede historie fra 1857 er en grotesk og burlesk gavtyveroman fuld af digressive ind- og udfald mod det unge USA og den amerikanske drøm om smart at blive rig i en fart.

Romanen har egentlig kun en vandhjulet floddamper på Mississippi som fast grund under sit plot og sin prosa. Vi begynder om morgenen den første april, hvor en blind træder op på dækket, og straks sejler vi ned ad den store å, Old Man River, på et narreskib fuld af fiduser.

Fidusmagere i alle farver og størrelser viser med rablende kaskader af ord og meninger Melville som en fortæller i familie med både franskmanden Rabelais og englænderen Lawrence Sterne. Hans civilisationskritik peger såmænd frem mod verdenslitteraturens helt store sailor, Joseph Conrad.

Morsom, moderne og monstrøs
Newyorkeren Melville var en moderne amerikaner også i Paris og omegn, klart på forkant med samtidens modernitet både ude og hjemme.

Kritisk javel, men, som 'Bondefangeren' i den grad viser det i sin demaskering af den hvide mands fordomme, også mod det nostalgisk forgyldte, pseudofeudale gammelliv, den stivnede majsgrød i Sydstaterne her fire år før borgerkrigen, og siden i Danmark den altid kolde havregrød i vor egen kultur.

Melville er morsom, moderne og meget monstrøs og modig i sin satire. Glem den helgenkårede Hansens syn på manden, gak til mesteren selv.

Læser, lad dig fange ind af 'Bondefangeren', stig om bord på Melvilles gode skib 'Fidèle'. Men husk, det er aprilsnar, og skibet gynger med tricks og taskenspil, skæv filosofi og snoet ideologi, så det er godt at være søstærk på dækket.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden