0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kvinden, der ikke kunne fortælle om sig selv

I otte år var Xinran vært på et radioprogram, hvor kinesiske kvinder kunne fortælle deres rædselshistorier om tvangsægteskaber, vold og selvmordstanker. Xinran lyttede. Og forstod. Selv tror den kinesiske forfatter, at hendes barndom under kulturrevolutionen har gjort hende i stand til at forstå andres historier. Hendes egen er så barsk, at hun ikke kan skrive om den.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Foto: Pelle Rink

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kina er så stort som et kæmpe ocean, siger forfatteren og journalisten Xinran. Og tilføjer, at hun kun har fortalt en dråbe af sit hjemlands historier. Til gengæld har den dråbe haft virkning. Den har gjort Xinran til en heltinde blandt kinesiske kvinder. Og den har gjort kvinder i Kina i stand til bedre at forstå sig selv og hinanden.

»Men jeg har altså ingen ret til at sige noget generelt om, hvordan kinesere har det. Jeg kan kun videregive mit personlige indtryk. Når jeg er i Kina, tager jeg altid væk fra storbyerne. Det er i omegnen af byerne og ude på landet, man oplever dagligliv for alvor, og der har stemningen ændret sig i de senere år«.

»Før var folk mere anspændte. Tidligere opdrog man piger til aldrig at vise følelser. Nu møder jeg mange kinesiske kvinder, der taler mere med andre og har fået større selvtillid«, siger Xinran, da hun er i København i anledning af den danske paperbackudgivelse af hendes storsælgende bog 'Kinas døtre'.

'Kinas døtre' udkom første gang på dansk i 2002 og består af 15 grundigt researchede historier om kinesiske kvinder skrevet i en personlig, essayistisk stil. For at beskytte kvinderne imod ægtemænds, slægtninges eller myndigheders repressalier, er de anonymiserede i bogen. Men historier som for eksempel den, der hedder 'Pigen, der havde en flue som kæledyr' og den om 'Kvinden, der blev giftet bort af revolutionen' er sand nok. Ligesom bogens andre historier om tvangsægteskaber, voldtægter, selvmordstanker og længsel efter at mærke kys eller anerkendelse er sandfærdige.

'Kinas døtre' er en bog, der indeholder mange forskellige historier om kvinder i Kina i årene efter kulturrevolutionen'. Sin egen historie tror Xinran ikke på, hun nogensinde kan skrive.

Tusindvis af breve
Xinran samlede historierne i 'Kinas døtre' i årene 1989 -1997, hvor hun var vært på radioprogrammet 'Ord i aftenbrisen'. Programmet blev sendt i døgnets sidste to timer, fordi radioledelsen regnede med, at de fleste lyttere var gået i seng på det tidspunkt. Men lytterne - især kvinder - blev oppe for at høre Xinran.

'Ord i aftenbrisen' blev så populært, at radioledelsen på et tidspunkt ønskede at lukke det. Det virkede samfundstruende, fordi det handlede om især kvinders vilkår og følelser i et land, hvor kulturrevolutionen fra 50'erne og årtier frem underbyggede gamle traditioner for at lade kvinder tie og mænd bestemme.

Programmet overlevede dog. I de første år kunne lytterne kun skrive til Xinran. De skrev i tusindtal, og de indledte ofte deres breve med formuleringen: 'Kære Xinran, jeg skriver for at fortælle dig en hemmelighed'.

»Efter 1992 ændrede det sig lidt. Indtil da havde det ikke været tilladt at rejse omkring i Kina. Tænk dig engang: Så stort et land og befolkningen i en egn anede ikke noget om befolkningen i en anden. Da det blev tilladt at rejse, skete der også en opblødning på andre punkter. Indtil 1992 var tel