Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Splat. Balancen er hårfin imellem udspekuleret, grov splat og raffineret, medvidende grov splat i Mette Finderups 'Den sultne Zombie'.
Foto: Claus Rye Schierbeck (illustration)

Splat. Balancen er hårfin imellem udspekuleret, grov splat og raffineret, medvidende grov splat i Mette Finderups 'Den sultne Zombie'.

Skønlitteratur

Kødædende planter og splattede zombier: Politiken anmelder krimier til børn og unge

Der udkommer masser af krimier til børn og unge. Her anmelder Politiken et udvalg.

Skønlitteratur

Velkommen til Doom Town. Her bor det økologiske detektivbureau med blyfri bly i gokkejernet. Du kender sikkert Jack Stump, der drak giftfri plantegift som 10-årig og derfor aldrig er blevet større. Selv efter 20 år i koma og helt agurkefarvet. Nu er han en af de grønne detektiver, som opsporer forsvundne skabninger. Det hjælper i visse situationer dog ikke denne, hvor det viser sig, at mange børnehjemsbørn er endt som kattemad. Det plejer dog at være omvendt.

Mens bureauets medarbejder Sue er til økologisk selvforsvarskursus, får Jack og Dick en række sager, som de forkludrer grundigt, indtil de selv ender i maven (stænglen) på en monsterstor kødædende plante et sted, hvor der ikke burde vokse sådan nogle. I det hele taget er forfatteren ret opfindsom, når det gælder om at finde på ting, som ikke burde kunne ske på steder, der ikke burde findes. Henrik Einspor er mægtig populær hos læsere, der deler hans platte smag, ubehøvlede manerer og sans for rigtig dårlig timing.

En kriminel musvitmyg

Det er den klassiske historie om tyveri af velrenommerede bogstaver som f.eks. et ’a’. Hvem gør dog sådan noget? Og så fra børn, mens de sover. Det gør såmænd en kriminel musvitmyg fra Afrika, der således kommer til at hedde Ufriku for en stund. Og der er kun én vej ud af moradset, fortæller farefar. Det er lidt farligt og ikke helt nemt, men pigen, der nu hedder Unnu, får hjælp af sin bror Unton, der er næste nummer på musvitmyggens hitliste. Det er kriblende spændende. Det dyr skal i fængsel, så kan den summe rundt og lære det. Kan den!

Ordene er lige ud af posen. Venlige og belærende. Og tegningerne er ren retro. De drypper af gåpåmod og opstoppernæse. Selv papiret er lidt for tykt og falmet. Der er kælet for både fortiden og historien, som kunne være udkommet på dr. Livingstones tid. Han vidste sikkert også, hvordan disse tyvagtige myg skal bekæmpes. Med nysefremmende grøntsager som agurk, ananas og andre a-frugter. Så kommer alle de forkerte bogstaver op igen. Sikke en røverhistorie!

Pas på hjernen

Zombier og vampyrer er blevet lukket indenfor på krimimessen. Det er de glade for. Men pas på, for her er, hvad der kan ske! Engang var Tom en almindelig skolelærer, der lærte børn, at 4 + 2 = 12. Så til en fest på skolen mødte Tom en zombie, som bed ham i armen. Nu hedder han Zok og bider igen. Især hjerner er hans favoritmad.

Balancen er hårfin imellem udspekuleret, grov splat og raffineret, medvidende grov splat. Forfatter og tegner rammer skiven rent med en barnlig forundring og uendelig uskyld. Helt som den legendariske ’Billy smiler rødt’ af Zenia Johnsen og Tom Kristensen, som er bygget op over begynderlæsningsrytmen. Billy opføres som musical i Vesthallen af de lokale rappere. Der er bid i dem. Og dyrk også denne zombie Zok der så uendelig gerne bare vil smage lidt på dig og din hjerne. Det er læsningspottezombietræning til lix 9. Tegner Schierbecks omgang med farven giftiggrøn er enestående ulækker.

Måske skulle han sige nej

Slemt er det at gå over for rødt. Endnu værre er det at ridse i en nylakeret blå bil med en kniv, der er ulovlig. Her er endnu en kort, realistisk, letlæst historie i genren ’småt brændbart’, som er med til at holde liv i læselystens blafrende flamme. Forfatteren fik i 2011 Skriverprisen for den historiske børnekrimi ’Dødens å’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Kniven’ fortæller om håndfast positionering i en drengegruppe med den fede kniv i centrum. Det er Pedes. Teo vil gerne eje sådan en, men hans forældre er imod. Så derfor er det mystisk, at Pede pludselig kommer og forærer ham kniven. Hvorfor gør han mon det?

Det er en redelig historie om svig, vold, hærværk og mistænksomhed på villavejen. Og hvor meget ved forældre egentlig om deres børns færden? Det er Teos far, der insisterer på, at knivsagen skal opklares, inden polisen kommer rullende. Her er et mønster og et spil, som de fleste drenge kan genkende. Og Mads Thembergs sort-hvide illustrationer er helt med på bogens tone i et billedsprog, der er håndfast og genkendeligt.

Svin klædt ud som folk

Interpols kostskole for små agenter hedder Moray og ligger i det nordøstlige gudsforladte Skotland, hvor der kun findes »ødemark og landsbyer«. Her får de lov at sprænge busser i luften, hvis de er stille i timerne. Passagererne er ikke mennesker, de er »bare svin klædt ud som mennesker«. Og hvem har mon skrevet dette? »Kuglerne farer stadig gennem luften, men jeg ignorerer dem«.

Ja, rigtigt! Benni Bødker. Han får de »læsetrætte drenge op af stolen«, som der står i den medfølgende pressemeddelelse fra hans eget forlag. Mon ikke meningen er modsat?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er gået lidt stærkt med det nye bind i serien ’Operation’. Men hvem gider gå sprogligt til værks, når freden er truet af forbrydere, som beriger uran i lange baner? Både i Arktis og Arabien. Den Orlapris-nominerede forfatter er nemlig alle læsetrætte drenges gode ven. Hans produktion er stor og farefuld. ’Operation’-serien er nem at læse. Her er både alvor, overmod samt et stille smil. Og kuglerne »farer« jo bare forbi, ikke Benni?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce