Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lyspunkt. Den hvide flise, som dækkede væggene i New Yorks undergrund, da den åbnede i 1904, har den fine egenskab, at den reflekterer lyset i sine facetkanter og hvide overflade. Det kan man også udnytte i sin bolig.
Foto: Magnus Holm

Lyspunkt. Den hvide flise, som dækkede væggene i New Yorks undergrund, da den åbnede i 1904, har den fine egenskab, at den reflekterer lyset i sine facetkanter og hvide overflade. Det kan man også udnytte i sin bolig.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er flisen, der kravlede op fra metroen

Den har gået sin sejrsgang fra metrostation til metrostation og land til land. For ti år siden indtog den cafeerne og designerhjem. Nu kan du få den hos byggemarkeder. Metroflisen er blevet hvermandseje.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den findes endnu i de gamle klassiske undergrundsstationer. Facetpresset, 7,5 gange 15 centimeter og hvid. Da undergrunden i New York åbnede i 1904, var samtlige vægge på samtlige stationer dækket med denne flise, og siden fulgte Paris og Skt. Petersborg.

Alle metrosystemer skulle bruge massevis af fliser, der var slidstærke og nemme at renholde. Men metroflisen, som den siden kom til at hedde, har også andre kvaliteter.

»Den blev netop brugt i metroen, fordi det er et mørkt rum, og netop her kommer dens fineste kvalitet til udtryk: Den reflekterer lys«, fortæller indretningsarkitekt Stine Holscher.

LÆS OGSÅ Hun har arbejdet meget med metrofliser også i private hjem. »De har været på vej frem i lang tid, og i de seneste par år har de været populære blandt interiørkendere, men nu er de på vej ud til flere hjem. Det er jo også et klart signal, når man kan købe dem hos byggemarkeder«, siger hun. Rammer ned i tiden Men flisen passer også godt ind i tidsånden lige nu, mener Stine Holscher. »Den har med sine facetter noget geometri, som er meget oppe i tiden nu. Den rammer så at sige ned i en bølge og taler ind i det formsprog, som er oppe lige nu«, siger hun. »Metrofliser danner en levende, men samtidig meget enkel og stilren overflade. I en privat bolig er de gode på vægflader, der ligger tilbage i rummet, hvor man virkelig får noget forærende«, siger Stine Holscher. »I et tv-program har jeg blandt andet beklædt en hel endevæg i et køkken med fliserne. Det gav et rigtig flot spil, og væggen blev helt levende at se på. Og så giver den et industrielt look, som mange godt kan lide. Flisen har sin egen historiske reference med sin oprindelse i metroen, og den er ikke så fin og påtaget som mange andre fliser«.Selv om flisen også fås i sort og rød, så anbefaler Stine Holscher, at man holder sig til den hvide.

»Fordi flisen har facetterne, spiller lyset i dem, og hvis man så vælger en hvid, vil man få alle farvenuancerne frem. Det vil man ikke få i sort og rød«, siger hun.

Caféstemning derhjemme

En af de importører, som kender metroflisen rigtig godt, er Evers A/S. »Flisen hedder Biselado og produceres i Spanien. Men den er jo bedst kendt som metroflisen«, fortæller konsulent Jeanie Tønnesen fra Evers A/S.

LÆS OGSÅ De har solgt flisen i 20 år, og alene i år er det blevet til cirka 12.000 kvadratmeter flisevæg til private hjem og restauranter i hele Skandinavien. »Men salget er gået hurtigt inden for de seneste fem år. Cafeerne og restauranter har brugt fliserne i lang tid, men nu er folk ved at få øjnene op for, at man kan bruge fliserne til at få cafestemningen ind i sit eget hjem«, siger Jeanie Tønnesen, som oplever, at målgruppen især er nyetablerede familier. »Det er jo en nem måde at få cafestemning hjem til sig selv«, siger hun.


LÆS OGSÅ


På grund af den stigende popularitet kan man nu ikke blot variere i tre farver, men også i seks størrelser, så man kan lege med form og format.

»Det er den oprindelige størrelse på 7,5 gange 15 centimeter, der sælger bedst, men vi har udvidet sortimentet helt ned i mosaikstørrelse, fordi de er så populære«, siger Jeanie Tønnesen.

Stine Holscher anbefaler dog, at man holder sig til det oprindelige mål, men at man leger med den i nye sammenhænge.

»Det behøver ikke være en flise, som man bruger på store flader. Jeg har brugt den på et kakkelbord, hvor jeg fjernede de gamle, ødelagte kakler og lagde metrofliser i stedet. Det giver også et godt resultat på et mindre felt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden