Mellemting. Objects of Use vandt den nationale solopris 2015 på den traditionsrige Forårsudstilling på Charlottenborg. Værket, der består af seks objekter i egetræ, messing og keramik, vil have modtageren til at tænke over, hvad et møbel er.
Foto: Foto: Benita Marcussen

Mellemting. Objects of Use vandt den nationale solopris 2015 på den traditionsrige Forårsudstilling på Charlottenborg. Værket, der består af seks objekter i egetræ, messing og keramik, vil have modtageren til at tænke over, hvad et møbel er.

Design

Prisvindere: »Måske har vi endda skabt en ny form for møbel«

Vinderne af årets nationale solopris ved Forårsudstillingen på Charlottenborg har skabt et utraditionelt værk, der bryder med normerne for fag, form og funktion.

Design

Nogen skal turde noget indimellem. I Danmark er der lidt en tendens til, at vi svømmer rundt i samme andedam og spiser det samme håndfodrede brød«.

Den 30-årige møbeldesigner Maria Bruun og 30-årige arkitekt Anne Dorthe Vester sidder ved et plankebord på Østerbro. De to er jyder og gamle højskoleveninder. Men de er også et professionelt makkerpar, der har skabt et banebrydende værk, som i torsdags vandt den nationale solopris på den traditionsrige Forårsudstilling på Charlottenborg.

LÆS ARTIKEL

»Vi skal også være krukkede og de artistiske mennesker, vi også er. Det skal ikke altid handle om, hvor det skal produceres og omsættes. Der er behov for at tænke: Det her kunne jeg godt tænke mig at skabe«, konstaterer møbeldesigner Maria Bruun fra enden af bordet.

Forårsudstillingen på Kunsthal Charlottenborg præsenterer hvert år kunst-, design- og arkitekturværker fra hele verden. I år er 73 kunstnere ud af 560 ansøgere kommet igennem nåleøjet. Maria Bruun og Anne Dorthe Vesters utraditionelle værk ’Objects of Use’ er et af dem.

Svær vej til anerkendelse

Vejen til podiet i kunsthallen har ikke været en søndagstur. Ud over et arbejdslegat fra Statens Værksteder for Kunst og en udstilling i galleriet Etage Projects har Maria Bruun og Anne Dorthe Vester finansieret projektet af egen lomme. Derfor er den nationale solopris ekstra overraskende og ærefuld for duoen.

»Prisen er jo en anerkendelse af, at det er okay at bevæge sig ud på dybt vand. Det bekræfter den tro, vi selv har haft på projektet trods de mange afvisninger«, fortæller Maria Bruun.

Det er nu to år siden, at de to begyndte samarbejdet, der tog udgangspunkt i en taburet. Ud af den voksede ’Objects of Use’.

»Vi havde aldrig tænkt, at netop vi to skulle sætte os ned og lave et kunstprojekt. Og nu er vi anerkendt for det talent, der er opstået i vores møde. Det er jo fantastisk«, lyder det fra arkitekt Anne Dorthe Vester.

Men hvad er ’Objects of Use’? Kan man sidde på det? Hænge noget på det? Eller skal man bare se på det?

Objects of Use er det hele og ingenting. Det er midt imellem. Midt imellem arkitekt og designer, form og funktion, brugsgenstand og kunst.

»Det er nærmest en øvelse i æstetik. Jeg ser det i høj grad som en scenografi. Og så er det naturligvis mødet mellem en arkitekt og en møbeldesigner og det, der opstår i det«, forklarer Anne Dorthe Vester.

»Der går måske noget tid, før folk forstår det. Det lyder måske arrogant, men man kan jo heller ikke kræve, at folk forstår kompleksiteten, når vi knap selv gør det«, tilføjer Maria Bruun.

For design- og arkitektduoen handler projektet om at sætte spørgsmålstegn ved, hvad et møbel er.

»Folk har ofte planter eller en reol, der skaber rum i rummet. ’Objects of Use’ er samme tankegang om at skabe nyt rum, men det er konstellationen og den værdi, du selv tillægger det, der giver det en funktion«, forklarer arkitekten Anne Dorthe Vester.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Målet er ikke objekter på en piedestal eller kunst for kunstens skyld. Vi prøver at få folk til at reflektere over, hvad de kan bruge ting til. Det allermest vidunderlige er, når folk siger: Jeg kan ikke se, hvad det er, men jeg ved lige nøjagtig, hvad jeg kan bruge det til«.

Møbel, arkitektur eller kunst?

Hverken Maria Bruun og Anne Dorte Vester undrer sig over, at folk bliver provokerede over, at de ikke vil fortælle, hvordan objekterne skal bruges. Men for dem er det helt essentielt at udfordre de eksisterende holdninger.

»Vores job er også at være på forkant med nye behov og værdier. Jeg har en fornemmelse af, at vi med det her projekt er lidt foran. Måske har vi endda skabt en ny form for møbel«, siger Maria Bruun.

’Objects of Use’ har aldrig været rettet mod en producent eller en forbruger. Det er en faglig debat og en udvikling til noget fremtidigt. Men det er ikke bare for branchens skyld. Alle bør, ifølge Maria Bruun og Anne Dorthe Vester, rykke ved deres opfattelse af design og behov.

»Man kan sammenligne det med at være i selskab med mennesker, der for eksempel er vant til at smage på vine. De kan smage nuancer, du ikke kan. Alligevel svinger du vinen rundt i glasset for at se, om du mon kan fornemme et hint af noget nyt. Vi er nødt til at skærpe vores sanser for at blive klogere og rykke fremad. Det samme gælder i designverdenen – ellers sidder vi tilbage med en masse kollektioner, vi allerede har set før. Det er spild af forbrugernes tid«, mener Maria Bruun.

Fremtiden byder på mere parløb mellem Maria Bruun og Anne Dorthe Vester.

»Vi har ikke opdaget alle afkroge af det her projekt endnu. ’Objects of Use’ er egentlig bare et nedslag i den tid, vi har sammen«, siger Anne Dorthe Vester.

Duoen har et nyt produkt på trapperne: et mere funktionelt spin-off på ’Objects of Use’. De er blevet inviteret til at udstille i New York i både 2015 og 2016, og de har ambitioner om en version baseret på japanske håndværkstraditioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helt konkret betyder den nationale solopris, at designmakkerparret i 2016 får en soloudstilling ved Charlottenborgs Forårsudstilling.

»Vi får et rum for os selv, som vi skal udfylde. Både bogstaveligt talt og i overført betydning. Det cementerer både vores samarbejde og fastholder det talent, som Charlottenborg har satset på. Det er enormt privilegeret. Og enormt angstprovokerende«, siger Anne Dorthe Vester.

Forårsudstillingen på Charlottenborg er åben fra 22. januar til 1. marts på Kunsthal Charlottenborg. I alt 74 udstillere er valgt ud af 560 ansøgere fra ni lande. Ud over den nationale solopris uddeler udstillingen også en international solopris.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden