Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hjemmekontor. Væggen mellem stue og børneværelse indeholder et hjemmekontor, som kan klappes ud. Brevsprækken bruges, når kontoret er lukket, til at smide post og papirer ind på skrivebordet.
Foto: Mads Nissen

Hjemmekontor. Væggen mellem stue og børneværelse indeholder et hjemmekontor, som kan klappes ud. Brevsprækken bruges, når kontoret er lukket, til at smide post og papirer ind på skrivebordet.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lille lejlighed: Vi tænker i kubikmeter i stedet for kvadratmeter

I en lejlighed på Østerbro har Nikoline Dyrup Carlsen og Svend Jacob Pedersen indrettet sig, så boligen kan foldes ud efter familiens behov.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er som at besøge Georg Gearløs, når man træder ind i Nikoline Dyrup Carlsen og Svend Jacob Pedersens lejlighed på Østerbro i København. Lejligheden på 84 kvadratmeter er en af de boliger, som Thomas Dickson har valgt at tage med i sin bog ’Rum til det gode liv’, fordi den er så »multifunktionel«, som han skriver.

Den lille lejlighed er nemlig indrettet, så den med et snuptag kan foldes ud og opleves som meget større. Børneværelset, der ligger i forlængelse af stuen, er indrettet lodret, så man med et snuptag kan folde senge, skrivebord, legetøjsskab og en rutsjebane ud og lige så hurtigt få det hele væk igen. I bogreolerne i stuen er der indbyggede taburetter mellem hylderne, i et indbygget skab står et stort sammenfoldet bord, der kan give plads til en masse gæster, og om morgenen bliver sengen i soveværelset klappet op ad væggen, så den om dagen blot ligner en stor spejlflade.

Intet er overladt til tilfældighederne, og hver en kvadratmeter er udnyttet til den lille familie, der ud over forældrene også tæller to børn.

LÆS ARTIKEL

»Det hele udspringer af, at vi for nogle år siden var en lille familie på tre med endnu et barn på vej og godt kunne se, at pladsen ville blive trang«, fortæller Nikoline Dyrup Carlsen, der driver tegnestuen Spacon & X sammen med sin mand, Svend Jacob Pedersen.

»Vi overvejede, om vi skulle flytte, men vi er glade for at bo her, så vi besluttede, at vi ville finde ud af, hvordan vi kunne skabe en funktionel bolig til fire mennesker i forskellige aldre. Noget af det første, vi gjorde, var at tage et opgør med børneværelset, for børnene brugte det ikke rigtig. De vil jo være, hvor de voksne er. Derfor slog vi to rum sammen til et stort rum og har så lavet et vertikalt børneværelse, som, når det fylder mindst, kun er 80 cm i dybden. Når børnene vil lege, folder de værelset ud, og så har de seks sovepladser, alt deres legetøj, tegnebord og klædeskab«.

Nikoline Dyrup Carlsen går hen og trækker i et af skabene i den store køjesengslignende installation, de har designet i rød-hvide cirkusfarver. Ud ruller en ’tegnestation’ med bord, hylder og små stole.

»Her kan de sidde og tegne. Man skal bare tage stolene ud, som ligger under bordet, og så kan de sidde over for hinanden. Det betyder så, at når de tegner, kan de ikke rutsje, for rutsjebanen kan ikke foldes ud, når de andre ting er trukket ud. Så de skal hele tiden vælge, hvilken scene de vil sætte, og hvilken leg de har gang i«.

Alt kan pakkes væk

Når børnene er færdige med at tegne, lukker de for tegnebordet og hiver måske deres skab ud med alt legetøjet, og så kan de lege på gulvet. Tidligere var børnene i gang med mange lege på en gang, nu skal de mere planlægge, hvad de vil, fortæller Nikoline Dyrup Carlsen.

»Når man bor på få kvadratmeter, kan det godt betyde en del, hvor meget man roder, så det er rart, at tingene kan foldes væk, for så ser det hele lidt mere roligt ud«.

For familien har det handlet om at tænke i kubikmeter frem for kvadratmeter, og derfor er der masser af indbyggede løsninger i lejligheden, hvor ting kan foldes ud og skabe nye muligheder.

»Herovre har vi et udklapsbord, som vi folder ud, når vi får mange gæster. Til daglig kan vi være seks-otte mennesker i køkkenet, men med det her bord kan vi sidde næsten tyve mennesker i stuen«.

Igen hiver Nikoline Dyrup Carlsen i et håndtag på en væg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og det her er vores hjemmekontor, som også kan trækkes ud. Man folder et bord ned, og så kan vi stå på hver sin side og arbejde. Vi har også nogle skamler herovre, som kan sættes ind i bogreolen, når man ikke bruger dem. Alt kan noget i vores lejlighed«.

Et legende univers

Det er ikke tilfældigt, at Nikoline Dyrup Carlsen og Svend Jacob Pedersen har været gode til at udnytte pladsen i deres lejlighed. De arbejder begge med design og arkitektur i deres firma Spacon & X, som har specialiseret sig i at udvikle optimale indretningsløsninger for kunderne.

»Det er lidt mere rustikt hos os selv, end når vi designer for andre, men vores hjem er i høj grad et sted, hvor vi prøver alle mulige løsninger af«, fortæller Nikoline Dyrup Carlsen.

Alt i lejligheden er fremstillet i billige træsorter – blandt andet gran – og er tænkt til et holde i et femårigt perspektiv. Når børnene bliver ældre, skal der måske laves om, og lige nu er de ved at inddrage en del af overboens lejlighed i deres egen, så der bliver to ekstra rum, som blandt andet skal bruges til bedsteforældrene, når de kommer på besøg fra Jylland.

»Når børnene bliver større, gider de måske ikke tage deres kærester med hjem i et cirkuslandskab«, kommer Svend Jacob Pedersen ind og siger med en kop kaffe i hånden. »Så kan en af dem bo ovenpå, og den anden kan bo hernede – samtidig med at vi også kan være her«.

Hvad er det bedste ved jeres lejlighed?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det bedste er, at vi har tænkt på, hvordan vi kan holde alle kvadratmeter aktive hele tiden, så når man ikke bruger noget, står det ikke og fylder. Det gør, at vi har mange funktioner i det store rum her, samtidig med at vi har meget gulvplads. Det fungerer godt«, siger Svend Jacob Pedersen.

Nikoline Dyrup Carlsen supplerer:

»Og så har det også været godt for os som familie at overveje, hvad der betyder noget for os og så udnytte det kreativt. Vi har skabt et legende univers«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden