PATINA. Det kan være svært at se forskel mellem god patina og ganske almindeligt slid. Politiken hjælper med gode råd. Tegning: Mette Dreyer

PATINA. Det kan være svært at se forskel mellem god patina og ganske almindeligt slid. Politiken hjælper med gode råd. Tegning: Mette Dreyer

Design

Sådan kender du forskel på patina og slitage

Med hjælp fra Anna Widenborg, vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussens afdeling for moderne design, giver vi her en række tips.

Design

Hvad er ønskværdig patina, og hvad er skæmmende slitage? Hvor går grænsen mellem et smukt ældet møbel og alt andet end attraktive brugsspor? Det kommer først og fremmest an på, hvilket materiale der er tale om.

Træ

Godt:

Lysere træmøbler uden lak bliver ofte en smule mørkere og får måske en mere gylden tone med årene. Er møblet velholdt, betragtes denne form for aldring ikke som et negativt tegn, men derimod som et smukt og attraktivt præg på et møbel, og det vil alt andet lige vil trække vurderingsprisen op.

Skidt:

Måske du synes, at spisebordet fra 1950’erne kom til at se både pænere, renere og nyere ud, da du fik det restaureret. Men overvejer du at sælge det på auktion, er den slags ansigtsløft sjældent særlig attraktive. Der er nemlig en klar tendens til, at køberne foretrækker træmøbler, hvor man kan se tidens tand, frem for et overrestaureret møbel, der ser meget nyere ud, end det er.

Sølv

Godt:

Efterhånden som sølv bliver gammelt, vil det blive mørkt, også i de kroge og krumme-lurer, som er svære at nå med en pudseklud. Men i modsætning til hvad man umiddelbart kunne tro, er de mørke skygger attraktive for mange købere og sølvsamlere.

Skidt:

Hvis du overpudser sølvtøj og fjerner de sorte skygger eller rande, vil det nærmest stikke mere i øjnene, end hvis du lader være.

Stof

Godt:

I modsætning til skind bliver stof sjældent kønnere at se på med alderen. Alligevel kan det være et plus, hvis et ældre og i øvrigt flot møbel er betrukket med stof af ældre dato – ikke mindst hvis det er uld, som generelt kan modstå en del slid. Hvis møblet oven i købet stadig har det originale betræk, vil det ofte have en stor positiv indvirkning på værdien.

Skidt:

Hvis en gammel lænestol med flotte skulpturelle former på et tidspunkt er blevet ombetrukket på en måde, som ikke fremmer dens kvaliteter – for eksempel et storblomstret betræk på en stol med stramme linjer – kan det sandsynligvis betale sig at få den ombetrukket med et mere neutralt stof, så flere mulige købere kan se potentialet (hvis det er en salgbar stol).

Skind

Godt:

Fedtpletter, smuds, småridser og en skjold fra et spildt glas vand lyder ikke umiddelbart som attraktive efterladenskaber på et dyrt skindmøbel. Men den slags slid er naturligt og uundgåeligt på et møbel, man bruger gennem mange år. Og så er det med til at mørkne skindet og dermed give det attraktiv patina.

Skidt:

En værdifuld designerstol kan have nok så originalt og smukt patineret skind, men hvis der samtidig er huller eller store flænger i det, vil det uvægerligt trække ned i vurderingen. Den slags slid kan betyde, at man bliver nødt til at ombetrække møblet, før det fremstår helt og flot, og dermed vil man samtidig miste den værdifulde del af patinaen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Kasper Iversen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden