0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Direktør for designmuseum: »Jeg har haft sindssygt svært ved at trænge igennem i modsætning til mine mandlige kolleger«

Anne-Louise Sommer har skullet igennem kønsdiskriminering i sin karriere, fortæller hun. Nu er hun direktør for Designmuseum Danmark og ser, at netop designverdenen heldigvis er i forandring.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Annika Byrde
Foto: Annika Byrde

Ligesom det ikke er lige meget, hvad vi spiser, er det heller ikke lige meget, hvad vi er omgivet af, siger Anne-Louise Sommer, direktør på Designmuseum Danmark, som i øjeblikket er lukket på grund af ombygning og forventes at genåbne i begyndelsen af 2022.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis du havde spurgt mig for et par måneder siden, om jeg har følt mig undertrykt som kvinde, havde jeg nok trukket lidt på det. Nu – i lyset af den seneste debat – kan jeg godt se, at jeg jo har været udsat for kønsdiskriminering. Især i 1980’erne og start-1990’erne, da jeg som ung var ansat på universitetet og simpelthen blev holdt nede på grund af mit køn. Jeg har haft sindssygt svært ved at trænge igennem i modsætning til mine mandlige kolleger og har hele tiden skullet løbe ekstra hurtigt for at få den gennemslagskraft, som egentlig var rimelig. Sådan noget kan jeg blive utrolig gal over, når jeg tænker tilbage, for det har faktisk været en stor del af min historie.

Sådan var det også i designverdenen. Der har altid været kvindelige designere – også vidunderlige af slagsen i tiden med Børge Mogensen, Wegner og Kjærholm. Det var bare meget få, man hørte om. De fleste arbejdede enten som assistenter under mænd eller lavede keramik og tekstil, som var ret underkendte designområder dengang. Heldigvis er der sket et tydeligt skift i dag. Den helt store forskel er, at kvindelige navne og profiler fylder mere, de har en helt anden platform og en meget stor gennemslagskraft. Uanset om de laver kunsthåndværk, store møbler eller industriel design og arkitektur.

Al design påvirker vores liv i ekstremt høj grad, og derfor er det også vigtigt, at det bliver skabt fra forskellige perspektiver. Hvor kunst kan være elitært og svært tilgængeligt, rører design os alle. For du sidder jo på en stol og ligger i en seng, og du har en tallerken og en kop. Og du kan gå ud i verden og se, hvordan det offentlige rum er tilrettelagt, og hvordan skolerne er bygget.

Selv vores metrostationer er smukke, og det er en vigtig grundfortælling i Danmark. At ville løfte flertallet frem for blot overklassen. At det betaler sig at investere i design, som forbedrer vores livssituationer – og som er tilgængeligt for os alle. Det synes jeg er en meget smuk tanke, og derfor er det også fantastisk at være med til at formidle den historie. Så folk bliver bevidste om, at det ikke er lige meget, hvad vi er omgivet af. Ligesom det ikke er lige meget, hvad vi spiser.

Da jeg gik i gymnasiet, overvejede jeg faktisk at blive arkitekt. Ved en fejl blev jeg optaget på både Arkitektskolen og universitetet – men sidstnævnte trak mere i mig. Jeg blev klar over, at min styrke ikke var skabe ting selv, men i stedet forholde mig til andres værker. Senere har jeg fundet ud af, at jeg har en endnu større styrke som leder, og at det driver mig at være med til at skabe en retning. Jeg har som sagt ikke fået noget forærende som kvinde, så for mig har det handlet om at gribe mulighederne, når timingen har været der. At turde tage nogle chancer – også med mit liv.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts