Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DALUM ASTRID
Foto: DALUM ASTRID

Farvel. Den amerikanske version af 'Kærlighed ved første hik' blev dømt for fræk til amerikanske unge. De skulle have en voksen med for at se den i biografen. »Ikke optimalt for en date-film, siger Regner Grasten. Arkivfoto

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regner Grasten: Vi var naive og blev fældet af censuren

Regner Grastens film blev fældet af den amerikanske censur. »Langt ude«, siger han.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En scene med potrygende midaldrende stjerneskuespillere har sat gang i diskussionerne om amerikansk filmcensur.

Er det dobbeltmoral, når man censurerer sex, men tilllader vold - udelukker pot, men tillader cigaretter?

LÆS ARTIKEL

Den romantiske komedie 'It's complicated' med Meryl Streep og Alec Baldwin modtog en hård bedømmelse fra den amerikanske filmcensur, på grund af at to af hovedrollerne ryger pot i filmen - uden det får negative konsekvenser for dem. Og det har fået amerikanske filmkritikere til at diskuterere censursystemet.

Den danske filmproducent Regner Grasten har også oplevet den amerikanske filmcensur, da han sidste år satsede hele butikken på at lave en amerikansk udgave af den populære danske ungdomsfilm 'Kærlighed ved første hik'.

Filmen blev da også produceret, men da den skulle igennem en bedømmelse hos censur-komitéen, landede der en ubehagelig overraskelse på producentens bord.

Filmen blev R- rated.

Kondomer udelukkede film
En R-rating betyder, at unge under 17 ikke må se filmen i biografen uden at være i selskab med en voksen, og bedømmelsen fik den konsekvens, at filmselskabet droppede at vise den i biografen.

LÆS ARTIKEL

»Vi blev R-rated, fordi vi snakkede om sex og viste kondomer«, fortæller Regnar Grasten til politiken.dk. Producenten ærgrer sig over, at filmen ikke gik igennem, da den ifølge ham selv nærmer sig emnet sex »på en naturlig måde«.

»Vi fik manuskriptet vurderet inden vi lavede filmen og fik anbefalet nogle rettelser, som vi lavede. Men da filmen var færdig, så var den åbenbart stærkere, end de havde forestillet sig«.

Amerika er lavet på et bagsæde
Regnar Grasten har følgende skudsmål af den hemmeligholdte komité, der vurderer filmene:

»I USA er det soccermoms og og præster, der er enormt sexforskrækkede og religiøse, der vurderer filmene. Samtidig tilhører de midtvesten, der går ind for våben«, siger han og vurderer, at det er derfor, at actionfilm som den nyeste Terminator-film fik en mildere bedømmelse end hans ungdomsfilm.

»Grundlæggende har de den indstilling, at sex er farligt. MPAA (sammenslutningen af filmselskaber, red) har stor magt. Biografer risikerer at blive boycottet, hvis de ikke retter sig efter anbefalingerne derfra«.

Selv mener Grasten, at det er dobbeltmoralsk, at amerikanerne nødigt vil vise seksuelt indhold for unge.

»Det halve Amerika er lavet på bagædet af en Buick. Sex er ikke noget unge har derhjemme«, siger han.

Markedsføres som fræk film

I bagklogskabens lys mener filmproducenten dog, at de var en smule naive, da de troede, at filmen ville gå igennem.

»Vi lavede den med moderne amerikanske filmfolk i Californien og fik ingen indvendinger. Vi var naive nok til at tro, der ikke ville være problemer«.

Censurens bedømmelse af filmen betyder nu, at Regner Grasten må forsøge at få sin film afsat ad andre kanaler end i biograferne:

»Nu skal den markedsføres på amerikansk kabel-tv og DVD som R- rated. Det er en fordel faktisk, for så kan vi spille på, at det er en fræk og grænseoverskridende film«, siger han og tilføjer.

»Det var vi slet ikke klar over, da vi lavede den«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden