Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MELINDA SUE GORDON/AP
Foto: MELINDA SUE GORDON/AP

Kompliceret. Den amerikanske kærlighedsfilm I'ts Complicated faldt for den amerikanske censur, da der bliver røget pot i filmen - uden det får negative konsekvenser. Derfor må børn under 17 ikke se filmen uden en voksen. Foto fra filmen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Potrygning gør komedie forbudt for børn

Amerikanerne diskuterer om potrygere virkelig er mere skadelige end rygende pistoler

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad er mest skadeligt - vold, stoffer eller sex?

Det diskuterer man i amerikanske medier for tiden, hvor debatten omkring de amerikanske filmselskabers censur-udvalg er blusset op igen. Striden involverer stjerner som Steve Martin, Meryl Streep og Sigourney Weaver - samt en diskussion om både pot-rygning og almindelige cigaretter.

Tilsyneladende ville alt have været fint, hvis blot skuespillerne var blevet dræbt i et blodigt trafikuheld, fordi deres reflekser var lettere påvirket af at dele jointen.

Diskussionen er kommet frem igen ovenpå censurudvalgets hårde bedømmelse af den den romantiske komedie 'It's Complicated' med Steve Martin, Alec Baldwin og Meryl Streep i hovedrollerne.

Og selvom man ikke skulle tro, at en morsom film om kærlighed mellem midaldrende skulle være uegnet for børn, så har filmen fået bedømmelsen R - restricted, hvilket betyder at amerikanere under 17 ikke må se filmen uden at være i følgeskab med en voksen.

Gud forbyde bar penis Og hvad er det så, der gør filmen kontroversiel?

Jo, i en scene i filmen er Meryl Streep på date med Steve Martin, og ved den lelighed ser man, at de to ryger en joint. Ifølge LA Times er begrundelsen for at give filmen en R-rating dog ikke, at de to ryger pot, men at filmen 'viser pot-rygning uden nogen skadelige konsekvenser'.

Det har fået avisens kulturblogger Patrick Goldstein til at fare i flint.

»Det er endu et uhyrligt eksempel på de vanvittige prioriteringer hos MPAA (den amerikanske filmorganisation, der bedømmer filmene, red), som påstår, at de tjener forældrenes interesser, men i virkeligheden danser effer de skøres trommer og gladeligt uddeler PG-13-ratings til ufatteligt voldelige film som Terminator: Salvation, mens de pisker R-ratings ud ved første glimt af et par bare bryster eller, Gud forbyde det, en utildækket penis«.

»Den onde urt«
Netop det, at filmen fik censur-stemplet, fordi den ikke viste skadelige konsekvenser ved pot-rygningen får Goldstein til at komme med følgende tirade:

»Tilsyneladende ville alt have været fint, hvis blot skuespillerne var blevet dræbt i et blodigt trafikuheld, fordi deres reflekser var lettere påvirket af at dele jointen - hvilket med sikkerhed ville have virket som en stærk advarsel til børn om ikke at røre den onde urt«

Hemmeligt udvalg censurerer
Det er filmselskaberne i fællesskab - M.P.A.A. hedder organisationen - der står for at bedømme, om en film er egnet for børn og unge - eller om, der skal en voksen med ind for at se filmene.

Og det har stor betydning for eksempelvis ungdomsfilm, at publikummet ikke behøver at slæbe deres forældre med på biograf-daten for at blive lukket ind.

Til at bedømme filmene er der nedsat et tophemmeligt udvalg af almindelige mennesker, der skal bedømme om en given film indeholder vold, sex, stoffer eller grimt sprog i en grad, at unge sarte sjæle bør beskyttes.

Systemet er gennem årene blevet kraftigt kritiseret og beskyldt for at være langt mere tolerant overfor vold end sex - og mere tolerant overfor heteroseksuel sex frem for den homoseksuelle udgave.

Kritikken kom især frem i en dokumentar fra 2006, hvor instruktøren Kirby Dick kom ind bag kulisserne og afslørede de mennesker, der bedømmer film.

SE TRAILERThis film is not yet rated (Eksternt link)

Skal Avatar forbydes?

Bedømmelsesudvalget bliver i flere tilfælde beskyldt for dobbeltmoral, og i det nævnte eksempel med pot-rygningen, fremfører kritikere, at film som viser rygning af 'kræftfremkaldende tobak' er tilladt for ethvert publikum, mens pot - hvilket kan fås på recept fleres steder i USA - skal fremstilles negativt.

Og netop tobaksdebatten har der også været ild i i USA på det seneste med succesfilmen Avatar. For selvom nogle kritikere har kaldt filmen for et maskeret angreb på enten Amerika, kapitalismen, menneskeheden, monoteismen eller alle fire ting, så er det en noget mindre ting, som har skabt mest debat.

Det er cigaretten, den er gal med, påpeger New York Times filmskribent A. O. Scott i en avis-kommentar.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I filmen spiller Sigourney Weaver rollen som den rygende forsker Grace Augustine, der ytrer en af filmens mest omdiskuterede catchphrases:

»Where's my damn cigarette?«.

Det har fået amerikanske antirygnings-aktivister op af stolene og medført diskussionen om, hvorvidt det overhovedet bør være tilladt at ryge på film - eller om det amerikanske film-bedømmelses-system skal gribe ind og forbyde biograferne at vise rygning for børn og unge.

I Danmark har vi for tiden vores eget aktuelle eksempel på den amerikanse filmcensur.

En amerikansk genindspilning af ungdomsfilmen 'Kærlighed ved første hik' fik også en R-rating i USA. Der var for meget snak om sex og kondomer til udvalgets smag, og den dom fik producent Regnar Grasten til at droppe at få filmen vist i amerikanske biografer.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden