0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nordisk Film
Foto: Nordisk Film

Filmhype. 'The Hunger Games' bygger på en romantrilogi af Suzanne Collins og første bog i serien hedder på dansk 'Dødsspillet'. I filmatiseringen spilles hovedrollen som Katniss Everdeen af Jennifer Lawrence, der fik sit gennembrud i filmen 'Winter's Bone'.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Plagiat? Forfatteren bag 'The Hunger Games' under anklage

Lighederne mellem den japanske 'Battle Royale' og 'The Hunger Games' er slående.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Horder af frådende teenagefans venter i disse dage på, at filmatiseringen af bestselleren 'The Hunger Games' får premiere i alverdens biografer.

Men midt i kulten om filmen, som allerede før premieren er blevet et kulturelt fænomen, rettes der hård kritik mod forfatteren bag 'The Hunger Games', den 49-årige amerikaner Suzanne Collins.

Hun udgav i 2008 den første roman i 'The Hunger Games'-trilogien, hvor man i et fremtidens USA - 12 distrikter tilsammen kaldet Panem - følger 16-årige Katniss. I den postapokalyptiske verden pålægger magthaverne hvert distrikt at udvælge en pige og en dreng, som skal deltage i Dødsspillet - en kamp på liv og død, som transmitteres på direkte tv.

Kun den, der slår de 23 andre i 'The Hunger Games' ihjel, klarer sig igennem.

Men har Suzanne Collins ladet sig inspirere mere end blot en anelse for meget i sine bøger? Det spørgsmål går igen og igen på ikke mindre end 200 websider i USA, som anklager forfatteren for plagiering.

LÆS ARTIKEL

Ligheder med japansk kultbog
Selve plottet i 'The Hunger Games' minder nemlig foruroligende meget om japanske Koushun Takamis bog 'Battle Royale' fra 1999.

'Battle Royale' handler om Shuya Nanahara, en skoleelev, der, ligesom 16-årige Katniss i 'The Hunger Games', lever i et futuristisk og diktatorisk samfund. Shuya Nanahara bliver i 'Battle Royale' sammen med sin skoleklasse tvunget af regeringen til at dyste i et dødeligt spil på en øde ø, Okishima, hvor eleverne må dræbe hinanden for at overleve.

Da Koushun Takamis bog udkom, skabte den international furore på grund af sit indhold og blev forment distribution i mange lande.

Siden blev bogen dog filmatiseret i en bloddryppende version med bl.a. den japanske stjerne Takeshi Kitano på rollelisten.

FOTOGALLERI

Kritik: Ideen er stjålet
En kritisk side på Facebook argumenterer for, at Suzanne Collins umuligt kan have undgået at lægge mærke til 'Battle Royale', før hun begyndte at skrive på 'The Hunger Games'.

»'Battle Royale' har været her siden slutningen af 1990'erne og er en ekstremt populær bog, både i Asien og USA. De to bøger er så ens, at Suzanne Collins sagtens kunne have skrevet 'baseret på Battle Royale' på forsiden af 'The Hunger Games'.

Facebook-siden præsenterer sig i øvrigt som en side for folk, der »mener at Suzanne Collins fuldstændig har stjålet ideen til sin bog, og at hun ikke fortjener den berømmelse, hun har opnået«.

LÆS ARTIKEL

Forfatteren benægter plagiat

Suzanne Collins selv afviser dog, at hun nogensinde har læst 'Battle Royale'.

Den store amerikanske avis New York Times bragte sidste år i april et større interview med forfatteren.

Her skriver avisen, at parallellerne mellem 'Battle Royale' og 'The Hunger Games' »er slående nok til at Collins' bøger er blevet slagtet i blogosfæren som et krystalklart plagiat«.

Til det svarer Suzanne Collins, at hun ikke havde hørt om 'Battle Royale', før hun begyndte at skrive sin egen bog.

»På et tidspunkt blev det dog nævnt for mig, at 'Battle Royale' eksisterede. Jeg spurgte derfor min redaktør, om jeg skulle læse den. Han sagde: 'Nej, jeg vil ikke have hele den verden inde i dit hoved. Bare fortsæt med det, du laver«, siger Suzanne Collins til New York Times.

Hun uddyber desuden, at hun fik ideen til universet i 'The Hunger Games', da hun sad foran sit fjernsyn og zappede mellem dækningen af krigen i Irak og diverse reality-shows, som blev sendt samtidig.

Suzanne Collins argumenterer også for, at hun har fundet inspiration til historien om 16-årige Katniss Everdeens kamp for at overleve i Dødsspillet i græsk mytologi.

Annonce

LÆS ARTIKEL

Begge film ud i USA
Under alle omstændigheder har firmaet Anchor Bay Entertainment, som er den amerikanske distributør af filmen 'The Hunger Games', ikke vendt det døve øre til, når talen er faldet på lighederne mellem 'Battle Royale' og 'The Hunger Games'.

Derfor har Anchor Bay Entertainment meldt ud, at de vil sende begge film ud sammen, når 'Battle Royale' senere i år får amerikansk premiere.

»Hvis du googler ‘HUNGER GAMES vs. BATTLE ROYALE,’ så er der cirka 200 hjemmesider, som diskuterer om 'Battle Royale' faktisk er den originale 'The Hunger Games. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at give fanbasen et større kendskab til den film, som på sin vis har haft stor indflydelse på 'The Hunger Games'. Det er en del af vores kampagne«, siger Kevin Carney fra Anchor Bay Entertainment til den amerikanske horrorside Fangoria.

'The Hunger Games' har dansk premiere i biografer landet over torsdag 22. marts.

FACEBOOK

Læs mere:

Thomas Thorhauge

Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«