Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Film. Sådan så det ud, da Nicolas Winding Refn og Ryan Gosling for to år siden var i Cannes. Snart ankommer de på festivalen igen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken.dk i Cannes: Jungletrommerne buldrer før Refns ankomst

'Only God Forgives' er omgivet af massiv hype op til premieren i Frankrig.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Film, film, film. Og Refn, Refn, Refn.

I morgen begynder den årlige filmfestival i Cannes. Og at dømme ud fra samtalerne og stemningen i det SAS-fly, der i morges lettede fra Kastrup med kurs mod Sydfrankrig, er forventningerne blandt det danske filmfolk til dette års festival, nummer 66 af slagsen, høje.

Ikke mindst fordi Nicolas Winding Refn er med i hovedkonkurrencen med ’Only God Forgives’. Og ikke mindst fordi Winding Refn for to år siden vandt instruktørprisen i Cannes for ’Drive’. Og sidst, men ikke mindst, fordi Ryan Gosling igen spiller hovedrollen i den danske instruktørs film.

»Only God Forgives’ er en af de film, rigtig mange mennesker taler om op til festivalen. Især fordi Ryan Gosling bare er blevet et kæmpe navn efter ’Drive’«, lyder det fra min sidedame i SAS-flyet, Mette Søgaard fra Camera Film og Grand Biografen.

En biograf, som i næste uge laver en simultanpremiere med premieren på ’Only God Forgives’ i Cannes. Således at det danske filmpublikum hjemme i København kan se Winding Refns nye film samtidig med, at den bliver vist på festivalen i Frankrig.

LÆS OGSÅ

Oppe mod giganter

Og tilsyneladende er der noget om hypen.

’Only God Forgives’ er en af de aller mest omtalte titler i årets hovedkonkurrence i Cannes i f.eks. indiewire.com og i andre brancheblade.

For selv om Nicolas Winding Refn i kampen om De Gyldne Palmer er oppe imod giganter som Coen-brødrene, Alexander Payne, Roman Polanski og Steven Soderbergh, så går snakken i SAS-flyet om, at Winding Refn - eller ’Jang’ som han bare kaldes - reelt har en chance for at vinde på verdens vigtigste filmfestival. »Hvorfor ikke? Det er en rigtig god film, og jeg tror, at det tæller i Refns favør, at juryen ser ud, som den gør, i år«, siger Mette Søgaard og hentyder til, at Steven Spielberg er juryformand, og at også andre store navne som Nicole Kidman, Christoph Waltz og Ang Lee sidder i juryen.

LÆS OGSÅ

Spydigt interview
Vel ankommet til lufthavnen i Nice, hvor temperaturerne er behagelige og solen skinner friskt fra en blå himmel, fortsætter film-snakken i den danske delegation om filmene på årets festival.

En shuttlebus bringer folk frem til centrum af Cannes. Og da bussen parkerer ved Croisetten i feriebyen ved Cote d’Azur fortsætter diskussionerne.

Men ikke al snak om Nicolas Winding Refn er lutter positiv. Flere i den danske delegation, der både tæller filmindkøbere,biografejere, distributører, anmeldere og journalister, har filmmagasinet Ekko med i bagagen.

Den store historie i det magasin er et 13 sider lange interview, som ’Jang’ har givet over en frokost til Mads Brügger og Mikael Bertelsen. I interviewet lægger Winding Refn ikke fingre imellem og sender også spydige kommentarer i retning af landets kulturskribenter og i særdeleshed Politikens kulturredaktion, som han ikke føler sig ordentligt behandlet af.

»Aj, siger han virkelig det, ’Jang’? Det er sgu da helt vildt langt ude«, lyder det fra en i delegationen, mens bagagen læsses af.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Umuligt at spå
Summa summarum er, at Nicolas Winding Refn med interviewet i Ekko på vanlig opsigtsvækkende vis har sat gang i debatten om sin egen person.

Spørgsmålet er så, i hvor høj grad den danske instruktør formår at tiltrække sig opmærksomhed fra den internationale presse i løbet af de kommende 12 dage, hvor de mange film bliver vist i festivalpalæet i Cannes.

Og spørgsmålet er ligeledes, om Winding Refns nye film, der foregår i den kriminelle underverden i Bangkok, virkelig kan gå hele vejen, så en dansk filminstruktør igen kan bryste sig af at have vundet De Gyldne Palmer, som det er sket tre gange tidligere.

Spørger man Kim Skotte, Politikens filmredaktør, er det som altid umuligt at spå om, hvem der vinder.

»Selv om der sidder en mand som Steven Spielberg som formand i juryen, så betyder det ikke nødvendigvis, at han - og de andre i juryen - vil give palmerne til en film, man skulle tro, de ville vælge. Historien har vist, at selv de største mainstream-instruktører, der har været juryformænd i Cannes, har valgt helt uforudsigeligt og givet palmerne til en film, som de færreste ville tro ville vinde«, siger Kim Skotte.

Men chancen, altså Nicolas Winding Refns chance, for at vinde i Cannes, er der, selvfølgelig. Også selv om den som udgangspunkt er en genrefilmen. Det vil dog være en stor overraskelse, mener Kim Skotte.

»Det vil nærmest være uhørt, hvis noget, der ligner en rigtig genrefilm, vinder på en af de største festivaler. Man kan forestille sig, at ’Only God Forgives’ er for meget en genrefilm til at vinde palmerne. Men igen, man skal aldrig sige aldrig«, lyder det fra Politikens filmredaktør.
LÆS OGSÅ

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden