Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Francois Mori/AP
Foto: Francois Mori/AP

Film. Thomas Vinterberg assisteret af jurymedlemmerne Zhang Ziyi og Ludivine Sagnier.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thomas Vinterberg åbnede Cannes-jury - på dansk

Vinterberg begyndte som juryformand med galla, Sofia Coppola og 'The Bling Ring'.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der stod han så, Thomas Vinterberg, med højt hår, tandpastasmil og butterfly, mens han kiggede ud fra scenen over den tætpakkede Debussy-sal i festivalpalæet i Cannes.

Chefen for den prestigiøse filmfestival,Thierry Fremaux, klappede alfaderligt Vinterberg på ryggen og rakte ham mikrofonen.

Den danske instruktør, som i år er juryformand, eller president du jury som det hedder på fransk, i sideprogrammet 'Un Certain Regard', holdt en kort tale på engelsk om de mange film, han glædede sig til at se, og erklærede herefter programmet for åbnet.

Fremaux gik et skridt nærmere danskeren, der har høstet mange triumfer i Cannes, og bad ham om at indvie sideprogrammet på dansk. Vinterberg tøvede lidt, men sagde så:

»Jeg erklærer hermed den 35. udgave af 'Un Certain Regard' for åbnet«, hvilket fik det meste af rækken bag politiken.dk's udsendte til at udstøde korte fnis over det finurlige, nordiske sprog og straks forsøge sig med hjemmelavede sætninger, der skulle imitere det danske lingo.

Klapsalver til Sofia Coppola
Thomas Vinterberg, og de andre medlemmer af juryen, blandt andre skuespillerinden Zhang Ziyi og produceren Enrique Gonzales Macho, blev klappet fra scenen, inden aftenens ombejlede visning af Sofia Coppolas 'The Bling Ring' gik i gang.

Sidste gang Sofia Coppola var i Cannes - med 'Marie Antoinette' - blev hun buhet ud. Denne gang blev den amerikanske instruktør modtaget med lange klapsalver i biografsalen, også da visningen af hendes film var slut.

Sagt med andre ord, var mange begejstrede for filmen, et generationsportræt, der flere steder er optaget i ren musikvideo-stil og er baseret på en sand historie om 'The Bling Ring', en gruppe unge amerikanere i L.A., der brød ind i en række Hollywood-stjerners hjem og tog værdier for millioner af dollar med sig.

Glamour ved premieren
I filmen stjæler gruppen smykker, sko og tøj fra blandt andre Paris Hiltons enorme hus, og en del af 'The Bling Ring' er da også optaget i den hovedrige hotelarvings hjem.

Paris Hilton var da også til stede ved premieren i Cannes på 'The Bling Ring', og dermed blev Thomas Vinterbergs hverv som juryformand skudt i gang på glamourøs vis.

De kommende 11 dage skal danskeren og hans jury se yderligere 17 film, blandt andet hyperaktive James Francos 'As I Lay Dying', Chloé Robichauds 'Sarah Prefers To Run' og 'Manuscripts Don’t Burn' af Mohammad Rasoulof.

'Un Certain Regard'-prisen bliver uddelt lørdag 25. maj, dagen før afslutningsceremonien af filmfestivalen i Cannes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden