Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 THOMAS SJØRUP
Foto: THOMAS SJØRUP

Makkerpar. Instruktør og tidligere Yrsa Barbara Topsøe-Rothenborg skal sammen med producent Regner Grasten lave en ny omgang Krummerne.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yrsa skal instruere Yrsa i ny udgave af Krummerne

Barbara Topsøe-Rothenborg har skiftet rollen som Yrsa ud med instruktørstolen

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi kender hende som den drengeklippede Nana i den elskede firser børneserie af samme navn, og vi kender hende som Yrsa med de bløde krøller i 90’ernes Krummefilm.

Siden har barnestjernen Barbara Topsøe-Rothenborg skiftet skuespillertilværelsen ud med en karriere som instruktør først i USA, hvor hun blandt andre instruerede den amerikanske udgave af ”Kærlighed ved første hik” og senere i Danmark, hvor hun for nylig har instrueret den danske ungdomsserie ’Sjit Happens’.

Nu vender BarbaraTopsøe-Rothenborg tilbage til det filmset, hvor hun i sin tid selv trådte sine barnesko i rollen som ’Yrsa’.

Instruktør med visioner Denne gang er hun dog rykket bag kameraet, når hun skal instruere den nyeste i rækken af Krummefilm. Det var hendes gamle chef Regner Grasten, som sendte bud efter hende.

»Vi har lavet en film sammen før i USA, så det var bare ham, der syntes, jeg havde den rigtige profil og smag, også fordi den ligesom skal være moderne. Det er en 2014 version af krummerne, så der skal ske noget. Vi vil fortsat have fokus på familieværdierne og sammenholdet i familien«.

Barbara Topsøe-Rothenborg ønsker således ikke nødvendigvis at følge efter sin egen gamle instruktør Sven Metlings krummer.

»For det første har jeg fået et helt nyt cast, og jeg går meget op i, at det ikke skal være folkekomedie men situationskomik, der kommer fra karaktererne. Jeg arbejder meget med karaktererne helt fra bunden. Men universet er selvfølgelig det samme. En af mine referencer er 'Modern Family' både i stilen, tempoet og tonen«, fortæller Barbara Topsøe-Rothenborg til Politiken.

En ny Yrsa
Skuespillerholdet er ganske nyt med blandt andre Victor Stoltenberg, der også spiller sønnen i Arvingerne, som Krumme, Lisbeth Wulff og Henning Valin som Krummemor og Krummefar.

Storesøster Stine skal spilles af Martine Hjejle, som før har spillet hovedrollen i DR’s julekalender 'Julestjerner' fra 2012, og Barbara Topsøe-Rothenborgs arvtager som Yrsa bliver Annabella Sørensen.

Barbara Topsøe-Rothenborg har selv castet det nye kuld unger, og især rollen som Yrsa var speciel for hende at finde.

»Yrsa var selvfølgelig en sjov rolle at caste, jeg var nok ekstra kræsen. Men vi har fundet den mest fantastiske pige i Annabella. Hun er simpelthen så karismatisk og naturlig, sød og 30 milliarder gange kønnere, end jeg var. Så det bliver lidt sjovt selvfølgelig«.

Vigtige fritidsinteresser
Som instruktør står Barbara Topsøe-Rothenborg pludselig med ansvaret for de børn, som er godt på vej til at blive de nye barnestjerner. Og som tidligere barnestjerne selv har hun et garvet øje for, hvordan sådan én skal skæres.

»Det skal tages alvorligt fra forældrenes og vores side, at man ikke udnytter dem og giver dem for meget ansvar og bruger dem for intenst til presse eller markedsføring. De skal kunne passe deres fritidsinteresser og venner ved siden af. Det var sådan noget, som både Laus (skuespiller Laus Høybye som spillede Krumme i de oprindelige film, red.) og jeg led under, vi ikke gjorde. Og så skal man huske at snakke med børnene om det, for der er godt nok mange barnestjerner, som får virkelig høje egoer og tror, de er Guds gave«.

Svær overgang
Barbara Topsøe-Rothenborg husker sin egen tid som barnestjerne som sjov, men overgangene fra filmarbejdet og til det 'normale' liv i skolen kunne også godt være lidt af en prøvelse.

»For mig var der jo ret meget opmærksomhed, for først var det Nana, da jeg var 7-8 år, og derefter fulgte rollen som Yrsa. Det var rigtig hårdt at komme tilbage til skolen, og det var svært for vennerne at forstå. Jeg kom for eksempel tilbage til skolen, og så havde min bedste veninde fundet en ny«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Barbara Topsøe-Rothenborg er derfor også meget bevidst om de udfordringer, der kan være i det, når barnestjernerne pludselig ikke længere har samme plads i rampelyset..

»Det er klart, at det er svært at ryge ud i glemslen. Min mor var rigtig god til at trække mig ud af det på et tidspunkt, fordi hun også syntes, at jeg skulle opleve at være almindeligt ung og gå i gymnasiet. Men det er jo ikke alle børn, der har lyst til at lave film i en evighed, og så kan man få nogle rigtig interessante oplevelser med sig. Der skal være nogle fornuftige mennesker, der sørger for at fortælle børnene, at det ikke handler om, at verden ikke kan lide dem mere, hvis det pludselig stopper en dag«.

Samme branche men egen herre
Nogle af de gode oplevelser er blandt andet grunden til, at Barbara Topsøe-Rothenborg i sin tid ønskede at blive instruktør.

»Jeg har været heldig at være med i noget, som folk elskede, og folk var altid positive. Og det gør, at man virkelig får lyst til at fortsætte i den samme genre. Det er vildt, når noget så banalt som film eller tv kan betyde noget for andre mennesker, og det er jo også derfor, jeg er fortsat bag kameraet«.

At hun valgte at hoppe bag om kameraet kan også relateres til hendes tid foran kameraet, hvor hun efter mange år blev træt af livet som dukke i snor.

»Jeg havde lyst til at fortælle mine egne historier og ikke bare være en del af andres. Jeg blev vært på ungdomsprogrammet Puls, og så lavede jeg nogle kortfilm og fik lyst til at få mere indflydelse. Jeg oplevede selv, at man lidt var en dukke i instruktørens store spil, og derfor går jeg også op i i dag, at bruge mine skuespillere, øve inden optagelserne og lade dem føle, at de er en del af processen. Det er et samarbejde«.

Et stort og fantastisk ansvar

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selvom Barbara Topsøe-Rothenborg for længst har forladt det hvide lærred til fordel for instruktørstolen, er roller som Nana og Yrsa dog ikke helt så nemme at ryste af sig, og folk husker hende stadig som datidens store barnestjerne. At løfte en folkekær arv som Krumme er derfor heller ikke helt let men dog en stor glæde.

»Jeg fik kæmpe rabat på mit juletræ til jul, fordi juletræssælgeren i tyverne sagde.»Ej, sælger jeg virkelig et juletræ til Yrsa?!«. Så det har tydeligvis betydet meget for rigtig mange mennesker, og derfor er det også et stort ansvar at føre den videre, men også et fantastisk ansvar, for tænk at kunne give de nye generationer, som var børn dengang, og nu selv har fået børn, en ny oplevelse«.

Optagelserne til den nyeste omgang af Krummerne begynder 5.maj i år.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden