Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NATO QRA BODØ, FORSVARET
Foto: NATO QRA BODØ, FORSVARET

Provokation. I 2014 fløj et russisk jagerfly (tv.) ind på norsk territorium uden tilladelse. I en ny norsk tv-serie går Rusland dog hele vejen og besætter Norge.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rusland fordømmer omdiskuteret norsk tv-serie om russisk invasion

Russiske myndigheder kritiserer en af de hidtil dyreste norske tv-serier.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krimiforfatter Jo Nesbøs serie om en russisk invasion af Norge møder nu modstand fra de russiske myndigheder.

Ruslands ambassade i Norge langer ifølge flere norske medier, som citerer det russiske nyhedsbureau Tass, ud efter 'Okkuperts' fremstilling af russerne.

»Selv om forfatterne af serien prøver at understrege, at det er et tænkt plot, som ikke har noget med virkeligheden at gøre, handler denne film om virkelige lande. Desværre er Rusland tildelt rollen som aggressor«, skriver ambassaden.

STORPOLITIK PÅ TV

Serien skal efter planen have premiere på norsk TV 2 d. 27. september og beskriver et forløb, hvor den russiske stormagt besætter Norge for at få adgang til landets olieressourcer. Som følge af en miljøkrise har Norge nemlig besluttet at stoppe eksporten af olie.

Russerne griber dog ikke for alvor ind i den norske befolknings hverdag eller samfundets strukturer.

Det er bare fiktion

TV 2's dramachef Christopher Haug minder om, at serien er opdigtet.

»Vi registrerer, at der er kommet en reaktion, men er overrasket, da det er fiktion og ikke noget som helst forsøg på at være dokumentarisk«, siger han til Dagbladet.

Forud for den officielle kritik fra Rusland har også flere eksperter i russiske forhold givet serien hårde ord med på vejen. Den er ifølge Dagbladet både blevet kaldt »destruktiv« og »forfærdelig farlig«.

Den russiske ambassade skriver desuden i sin reaktion på serien, at det er »virkelig synd«, at forfatterne har glemt »den sovjetiske hærs heroiske bidrag til befrielsen af Nordnorge fra de nazistiske besættere«.

Serien - der med et budget på omkring 65 millioner norske kroner er af de hidtil dyreste i landet - har været omdiskuteret siden præsentationen i 2013.

I Danmark har DR købt rettighederne til at vise serien.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden