Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sergei Chuzavkov/AP
Foto: Sergei Chuzavkov/AP

Danske Anja deltager med sangen "Where I Am", der er blevet spået gode chancer.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eurovision er udfordret af homohad og storpolitik

Ukraine lægger scene til dette års europæiske melodigrandprix. Tre ting ser indtil videre ud til at gøre dette års konkurrence anderledes end de foregående år.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Semifinalerne til det internationale melodi grandprix løber af stablen 9. og 11. maj. Det er 62. gang, at landene skal dyste om vindertrofæet og den ære, det er, at stå for hele molevitten i 2018. Sidste år løb Ukraine med sejren og skal derfor i år agere værtsland for den farverige musikkonkurrence.

Dette års Eurovision Song Contest adskiller sig på tre punkter fra de forrige år.

1. Diskrimination i Ukraine

Først og fremmest er Ukraine et forholdsvis konservativt land, når det kommer til homoseksuelles rettigheder. Og da melodigrandprixet nyder stor opbakning fra det homoseksuelle miljø, kan det komme til at spille en rolle i forhold til dette års festligheder. Udenrigsministeriet har været ude på deres hjemmeside med en advarsel, der henvender sig til homoseksuelle, som planlægger at tage til Ukraine for at deltage i festlighederne.

»Diskriminering på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet er et problem i Ukraine, og medlemmer af LGBT-samfundet er udsat for chikane, trusler og vold. Vi råder derfor til, at man begrænser fysiske kærtegn i offentligheden. Vær særligt opmærksom på dette i Kijevs forstæder«, skriver ministeriet på sin hjemmeside og i en folder, som den danske delegation har fået med sig til Kijev.

Melodigrandprix er ikke en politisk ting, det burde det i hvert fald ikke være

På trods af at en stor del af publikummet til det internationale melodigrandprix er homoseksuelle, mener Jan Lagermand Lundme, der er underholdningschef i DR, dog ikke, at Ukraines strenge syn på homoseksuelle får betydning for dette års melodigrandprix.

»Jeg tror og håber ikke, at det får betydning. Melodigrandprix er ikke en politisk ting, det burde det i hvert fald ikke være. Derfor skal man ikke bruge melodigrandprixet som anledning til at demonstrere og lave politiske handlinger, fordi det går stik imod det, som grandprixet er«, siger han.

Og dette års slogan – eller ’tagline’ – tyder da også på, at alle er velkomne til at tage del i festen.

»Hvert år er der en tagline for det internationale melodigrandprix. Da vi lavede det i Danmark, var det ’Join Us’, og i år er det ’Celebrate diversity’. Det er det ukrainske hold – dem, der laver showet – der har valgt den tagline. Og den står over hele byen, på bussen og alle steder, man kommer«, siger Jan Lagermand Lundme.

2. Ukraine og Ruslands forhold

En anden problematik, der kendetegner dette års grandprix, er det anspændte forhold mellem Ukraine og Rusland.

Ukraine har nemlig nægtet Ruslands deltager, Yulia Samoylova, adgang, fordi hun i 2015 optrådte på den ukrainske halvø Krim. Efterfølgende har arrangørerne tilbudt Rusland at finde en anden kunstner eller at sende deres bidrag via satellit.

Rusland har afvist begge dele og nægter nu at sende showet på russisk tv. Derfor er Rusland nu officielt blevet udelukket af dette års Eurovision. Hvis man ikke sender showet, kan man nemlig ikke deltage i konkurrencen.

3. Danmarks gode vinderchancer

Det danske bidrag til konkurrencen i år er den 21-årige Anja Nissen, som skal synge sangen ’Where I Am’.

Og de internationale bookmakere er enige om, at det danske bidrag i modsætning til det sidste par år vil nå langt. Sidste år hed det danske bidrag ’Soldiers of Love’ og blev fremført af Lighthouse X, men ligesom året inden fik det ikke nogen videre succes. Anja Nissen er spået en 11.-plads i finalen.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden