0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Do you speak kropssprog? Honey, I do

I 'Taler du kropssprog' viser skuespiller Julie Rudbæk og kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm, hvordan 50-70 procent af vores kommunikation sker med kroppen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DR Ung
Foto: DR Ung

Skuespiller Julie Rudbæk og kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm viser, hvordan 50-70 procent af vores kommunikation sker med kroppen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Taler du kropssprog?

DR 3, i aften kl. 18.10 samt på dr.dk

If you don’t like what you see or hear, your lips disappear. Ja, undskyld mit engelske, men det er frit citeret fra kropssprogseksperten Jesper Bergstrøm, og det har klistret sig fast i min hjerne. Hvis du suger læberne ind, så de forsvinder, når jeg taler til dig, ved jeg, at du er skeptisk indstillet. Eller har du turtleneck? Hvis du trækker skuldrene op, når jeg kommer hen mod dig, ved jeg, at du er i forsvarsposition og lige følsom nok. Hvis jeg til gengæld står i baren, og du kommer hen og lige hæver øjenbrynene, reagerer jeg sikkert positivt og er klar til flirt. Måske kaster jeg endda med håret for at frigive feromoner, der kan lokke dig endnu tættere på.

Vi ved det jo godt: Vi er primater. Men det er alligevel overraskende at se, hvor dyriske og instinktstyrede vi reelt er i vores omgang med hinanden

Alt det og meget mere har jeg lært af at klukke mig igennem DR 3-serien ’Taler du kropssprog?’, der afsnit for afsnit afslører og dissekerer, hvordan vi i selviscenesættelsens tidsalder kun har minimal bevidst kontrol over, hvad vi egentlig signalerer. Vi ved det jo godt: Vi er primater. Men det er alligevel overraskende at se, hvor dyriske og instinktstyrede vi reelt er i vores omgang med hinanden.

At vi stiller op i power pose, gør os brede og fylder så meget som muligt, når vi er fyldt op af selvtillid – eller gerne vil lade, som om vi er det. At vi bliver til tynde, næsten usynlige skinny candles, når vi er utrygge og nervøse og helst bare vil gå i ét med det grånistrede gulvtæppe, som en pige illustrerede under en optagelsesprøve. Eller bare danser lidt på stedet med happy feet, når vi har det godt, og det kører for os, som en tidligere indsat gjorde, da han endelig fandt rytmen i sit foredrag foran en folkeskoleklasse.

For kroppen står ifølge programmet for hele 50-70 procent af al vores kommunikation, og når man med den kække skuespillerinde Julie Rudbæk og føromtalte Jesper Bergstrøm som guider får forevist eksempler lige fra speeddates på en københavnsk café over kirkeforedrag til en skør nat med brunstige unge på Crazy Daisy i Ringsted, er det både hylende skæg underholdning og brugbar viden i en charmerende servering.

Og ja, så kan det godt være, at man får en overdosis af engelske betegnelser for de mange kropssprogsudtryk, men til gengæld rammer programmet en fin balance med at tale til sin unge målgruppe og samtidig lukke os andre ind. Det er godt ramt. Jeg tager i hvert fald imod uden afvisende korslagte arme og med navlen vendt interesseret mod skærmen.