0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gud i 2017 er en karismatisk studievært

I udsendelsen 'På stoffer med Gud' møder BBC-ikonet Mawaan Rizwan indianere og unge brasilianere i sin søgen efter meningen med livet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
BBC
Foto: BBC

Mawaan Rizwan forsøger at nærme sig ’gudsmolekylet’.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

BBC’s pakistanskfødte studievært, YouTube-fænomenet og standupperen (hvad er det med de standuppere?!) Mawaan Rizwan tager i udsendelsen 'På stoffer med Gud’ både til den amerikanske prærie i Utah og til den hippe storby Rio de Janeiro i sin søgen efter Gud. Vel at mærke den gud, der åbenbarer sig efter indtagelse af psykedeliske stoffer. Indianerne i tipien og de unge brasilianere ved stoppestedet i smarte Santa Teresa udgør en glimrende kulisse for Rizwan i hans personlige søgen efter en mening med tilværelsen.

Hvis ikke Rizwan havde været så ung, havde vi ikke grinet med ham, men mod ham, men hvem kan ikke lide Rizwan? Jeg har lovet mig selv at finde hans serie om homoseksualitet i Pakistan og opleve ham betale 12 pund for en effektiv kur mod homoseksualitet.

Distance og hjerteløshed er, hvad vi spiser til morgenmad

Men i denne aktuelle udsendelse tager han peyote, tørret kaktus indtaget som te, i en svedehytte af en tipi og føler sig »skideeuforisk« og »i den grad i live«, men nogen epifani får han ikke. Og han indtager ayahuasca i Rio, rødder af to planter, der bankes, til man kan drikke ekstrakten, for at komme nærmere gudsmolekylet.

Mawaan Rizwan var opdraget »ret religiøst« både i Lahore og senere i London, »men i England er det cool at være ateist«, som han siger, mens det i pulserende sanselige Rio er trendy at lade sig afficere af udefrakommende tildragelser. Han interviewer en ung mand, der både kaster op og gør i bukserne, når han tager ayahuasca. Hvor fedt er det så at have et kamera i nakken?, tænker Rizwan, for det skal han da også prøve.

Der sker jo intet. Selvfølgelig gør der ikke det. Som studievært og ansvarlig for udsendelsens dramaturgi kan Rizwan ikke tillade sig at miste kontrollen, hvor forjættende et tv-gimmick det end ville være. Jeg har også i professionelt øjemed besøgt åndemanere og transcendentalister og søgt selvforglemmelsen, men den findes ikke for os, Mawaan. Distance og hjerteløshed er, hvad vi spiser til morgenmad, skuffelse og socialfobi er, hvad vi får til natmad. Velkommen i klubben.

Rizwan er skuffet over, at han hverken brækker sig eller skider i bukserne, og over, at han aldrig rigtig kommer til at stå ansigt til ansigt med sine dæmoner. Eller rettere, han siger, han gør, men det er kun for kameraets skyld, lige så stort et postulat, som da udsendelsen begyndte.

Når det er sagt, vil jeg altid gerne være i stue med Mawaan Rizwan. Han har det, filmstjerner og visse enkelte studieværter har: Han har karisma. Det er nu engang mit farligste narkotikum.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«